avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE FALSA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE FALSA

Am cumparat o locuinta, proprietate obtinuta prin mostenire parinteasca. Ulterior a aparut un frate, nedeclarat la dezbaterea mostenirii, care l-a actionat in instanta pe fostul proprietar solicitand anularea certificatului de mostenitor. Eu, cumparator de buna credinta, pot pierde apartamentul ?... Sau ce consecinte as putea suporta ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:32, 26 Octombrie 2009
v.galateanu
in acest caz, certificatul de mostenitor este lovit de nulitate si aceasta atrage anularea contractului de vanzare- cumparare. Dvs. va trebui sa dovediti buna credinta pentru ca altfel ramaneti fara casa si fara bani. Cel mai putin costisitor ar fi ca cei doi frati sa se inteleaga, cel care a vandut, sa- i dea partea fratelui prejudiciat si acesta sa dea la un notariat declaratie ca nu accepta succesiunea dupa ascendentii sai. Astfel, nu se mai poate ataca contractul de vanzare- cumparare.
NU.Daca ati fost cumparator de buna credinta, dreptul dumneavoastra de proprietate nu va fi afectat.;)
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua!
practica este impartita:
-dvs va puteti sustine drepturile in baza " teoriei mostenitorului aparent", dar aceasta teorie nu se bucura de o reglemntare legala.
-ceilalti vor cere anularea CM, si prin urmare vor cere si anularea actului dvs.
opniile sunt impartite.
succes!
Daca, urmare actiunii de anulare a certificatului de mostenitor, instanta il va anula, pe cale de consecinta si contractul de vanzare-cumparare se va anula, deoarece "nimeni nu poate vinde mai mult decat are", indiferent de buna sau reaua-credinta a cumparatorului de la "unicul mostenitor" auto-declarat.
In speta, sunt incidente prevederile art. 88 din Legea nr. 36/1995.
Cei doi mostenitori, insa, pot ajunge la o intelegere astfel incat mostenitorul acceptant care nu a fost declarat ca atare la dezbaterea succesiunii sa primeasca sulta cotei sale ce i-ar reveni din succesiune si apoi sa renunte la actiune. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am o întrebare: să presupunem că am cumpărat ... GabMax GabMax Moștenitor apărut după vânzarea proprietății. Bună seara! Am o întrebare: Să presupunem că am cumpărat o proprietate de la cineva care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - mostenire insusita doar de unul dintre frati dodoaiandrei dodoaiandrei Am o intrebare, am urmatoarea situatie: Numitul X nascut in anul 1886 si decedat in anul 1959 care a avut 4 copii: Y,Z,H,E. Numitul Y , unul dintre fiii lui ... (vezi toată discuția)
Fratele meu a dezbatut mostenirea fara mine, ce pot face? (urgent !!!) cristina_F20 cristina_F20 Buna ziua. Am o foarte mare pb. Am un frate, care a dezbatut mostenirea, adica apartamentul parintilor ( decedati) si la notar nu m-a declarat si pe mine. A ... (vezi toată discuția)