Am cumparat o locuinta, proprietate obtinuta prin mostenire parinteasca. Ulterior a aparut un frate, nedeclarat la dezbaterea mostenirii, care l-a actionat in instanta pe fostul proprietar solicitand anularea certificatului de mostenitor. Eu, cumparator de buna credinta, pot pierde apartamentul ?... Sau ce consecinte as putea suporta ?
v.galateanu
in acest caz, certificatul de mostenitor este lovit de nulitate si aceasta atrage anularea contractului de vanzare- cumparare. Dvs. va trebui sa dovediti buna credinta pentru ca altfel ramaneti fara casa si fara bani. Cel mai putin costisitor ar fi ca cei doi frati sa se inteleaga, cel care a vandut, sa- i dea partea fratelui prejudiciat si acesta sa dea la un notariat declaratie ca nu accepta succesiunea dupa ascendentii sai. Astfel, nu se mai poate ataca contractul de vanzare- cumparare.
buna ziua!
practica este impartita:
-dvs va puteti sustine drepturile in baza " teoriei mostenitorului aparent", dar aceasta teorie nu se bucura de o reglemntare legala.
-ceilalti vor cere anularea CM, si prin urmare vor cere si anularea actului dvs.
opniile sunt impartite.
succes!
Daca, urmare actiunii de anulare a certificatului de mostenitor, instanta il va anula, pe cale de consecinta si contractul de vanzare-cumparare se va anula, deoarece "nimeni nu poate vinde mai mult decat are", indiferent de buna sau reaua-credinta a cumparatorului de la "unicul mostenitor" auto-declarat.
In speta, sunt incidente prevederile art. 88 din Legea nr. 36/1995.
Cei doi mostenitori, insa, pot ajunge la o intelegere astfel incat mostenitorul acceptant care nu a fost declarat ca atare la dezbaterea succesiunii sa primeasca sulta cotei sale ce i-ar reveni din succesiune si apoi sa renunte la actiune. ;)