sam bam a scris:
Detinutului, din cauza unor dovezi noi aparute in cauza ii este admisa cererea de revizuire, instanta pronuntandu-se astfel:,,caseaza hotararea nr..., si rejudecand condamna inculpatul..."
Avand in vedere ca termenul prescriptiei speciala in cazul unei infractiuni pedepsita cu inchisoarea de pana la cinci ani se considera 7 ani jumatate,oricate intreruperi ar fi fost(deci inclusiv intreruperea pe perioada existentei primei hotarari) precum si faptul ca din momentul casarii sentintei pana la condamnarea din nou a inculpatului, stiintific si practic timpul nu sta in loc, se poate pune in discutie reactivarea prescriptiei speciale?
Dat fiind că s-a rejudecat și s-a condamnat, nu mai poate fi pus nimic în discuție în instanță, decât în cazul în care există cale de atac la hotărârea de revizuire.
Dacă ar fi fost două hotărâri - una de anulare/casare a hotărârii definitive și alta în rejudecare - se putea invoca, cu succes, în rejudecare legea mai favorabilă prin termenul de prescripție specială mai scurt. Însă în cazul hotărârilor definitive - și hotărârea casată și-a păstrat acest caracter până la pronunțarea celei de-a doua hotărâri - legea mai favorabilă nu se evaluează decât în ceea ce privește
pedeapsa, care se reduce obligatoriu sau facultativ, după caz. Cu toate acestea, în cazul rejudecării, există un vid legislativ în privința prescripției care poate fi speculat.
Dacă există o cale de atac la hotărârea de revizuire eu zic că se poate invoca prescripția specială în cazul în care instanța a condamnat având în vedere legea nouă, pe principiul că legea trebuie luată în întregime. Dacă a condamnat pe legea veche, aș invoca legea nouă mai favorabilă, și tot acolo aș ajunge.