avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Activitate princessa

Activitate princessa

Buna ziua,
Am fost angajata incepan cu 21.12.2012 pe durata determinata fara ca pe contractul semnat de mine sa fie mentionata data incetarii acestui contract, contractul fiind incheiat pana la intoarcerea titularului postului. Eu le-am atras atentia ca CIM nu este corect intocmit, dar de o luna inca nu l-au refacut.
Eram in somaj inainte de angajare si abia la insistentele mele mi s-a eliberat dovada angajarii unde a fost mentionata si data incetarii CIM, adica 01.02.2013. (cca 5 saptamani, deci somajul a fost doar suspendat.Ok)
Intrebarea mea este daca as putea sa solicit acordarea preavizului, avand in vedere ca pe CIM ce l-am semnat nu este mentionata data incetarii? In CIM este prevazut un preaviz de 20 de zile.
In fond si la urma urmei este greseala lor. Asta se intampla intr-o instituie bugetara! La depunerea dosarului de concurs mi s-a spus ca durata ar fi de 1 an. Ce ma sfatuiti sa fac?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Deoarece aceasta "Revocare" nu are data si numar de inregistrare, asa cum orice act ar trebui sa aiba, si, de asemenea, nu este motivata conform legii, nu voi da curs acestei "invitatii la vals".
Putea sa mi-o comunice telefonic sau pe e-mail, cu aceleasi efect, dar a preferat a o scrie pe hartie.
In acest sens, voi lasa la latitudinea instantei sa hotarasca si sa ia masuri.
Nu cred ca exista undeva in lege specificat faptul ca oricine poate juca ping-pong cu un angajat, emitand rand pe rand hartii fara valabilitate juridica sau administrativa... cum o fi.
Remember: am primit prima decizie in 30 nov. redactata in lb engleza, fara motive plus se impunea efect. CO in perioada preavizului, iar a doua in 20 ian. in timpul CM.
Bine, dar deja am inaintat actiune in instanta, plus avocat. De mentionat ca nici macar drepturile pe luna ianuarie nu mi le-a platit. Astea cum se mai recupereaza?
Plus nervii si stresul in care m-a bagat?
Buna ziua din nou.
Am primit astazi de la angajator urmatoarele:
----------
Subscrisa S.C. etc. etc...., va invederam faptul ca in urma discutiilor si argumentelor purtate asupra lipsei dvstra. de la locul de munca in perioada 15.01.2010 - 20.01.2010 am decis
REVOCAREA
deciziei nr.3/20.01.2010 privind incetarea Contractului individual de munca
nr.4/35936 datorita neindeplinirii obligatiilor privind prezenta dvstra. la locul de
munca.
In consecinta, va invitam ca incepand cu data de 16.02.2010 sa va
prezentati la locul de munca in vederea desfasurarii activitatii conform
obligaţiilor ce va revin in virtutea contractului individual de munca.
Semnatura si stampila...
------------
Dupa cum observati documentul nu are numar de inregistrare. As vrea eventual sa stiu si ce alte "bube" mai are. Din cate ma gandesc eu trebuia sa motiveze oarecum faptul ca au constatat ca decizia e nelegala... nu stiu...

In data de 10 febr. 2010 am depus deja la tribunal contestatie la decizia de concediere. Termenul se pare ca va fi in 29.04.2010! Dupa data predarii la posta, prezenta revocare a fost facuta in data de 12.02.2010. Deci nu cred ca apucase sa primeasca citatia, dar probabil a fost sfatuit de un avocat.

Ce trebuie sa fac eu in cazul acesta?
Eu NU mai vreau sa lucrez cu un astfel de om. Si precis ca daca merg inapoi va cauta orice metoda (probabil de data aceasta legala) de a face o noua concediere.

Mentionez ca am luat legatura cu ITM, ultima data in 09.02.2010 si imi spuneau ca inca nu au primit decizia ce face obiectul acestei discutii.

Din cate am mai vazut/citit aceasta revocare este un act unilateral de vointa a angajatorului si eu pot sau nu sa fiu de acord cu ea.

Va rog din suflet un sfat :worthy:
Sunt doar o persoana care a fost intr-o situatie similara.
Se iau in calcul doar acele venituri dupa care s-a platit o cota de 0,75% (parca... sau 1%... nu mai tin minte exact), cota referitoare parca la concediile medicale... #-o chiar nu mai tin minte exact...
In cazul meu nu s-au luat in calcul salariile compensatorii, ci doar salariul avut plus somajul (calculul acela pe ultimele 6 luni...), deoarece nu s-a platit acea cota.

In concluzie, trebuie verificata. Oricum, tot de partea cu "sanatatea" tine.
Sper ca a fost de folos.
Asa stiam si eu @ctynn. Ai dreptate.

Art. 73. [preavizul de concediere] spune asa:
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Neincadrandu-se in prevederile art. 73 urmeaza sa se aplice art 74.... Care, asa cum inteleg eu, vazand si art. 73 stiplueaza obligativitatea previzului in toate cazurile, mai putin in situatia in care angajatul este in perioada de proba.

In nici un caz aici nu se face mentiunea referitoare la art. 61 lit. a, in care s-ar putea incadra acele "absente nemotivate" de care sunt acuzata. Oricum in decizia mea de concediere nu este mentionat acest art. 61 lit. a din Codul Muncii. L-am dedus eu.

Intrebarea mea este ca trebuie sa merg la munca sau nu??

Sa presupunem ca, in mod normal eu sunt un simplu om care NU cunoaste legea in acest caz, iau de buna acea concediere si ma duc frumos la tanti instanta judecatoreasca sa decida ea.
In cazul acesta, ma consider deja data afara... pana la proba contrarie. Deci atunci cum sa ma prezit acolo?? Ca sa ma dea afara si din cladire??
Asta in presupunerea ca se acorda preaviz si acela trebuie respectat.

Strainii astia cred ca pot face legea in Romania sau sa faca misto de oamenii ei, dupa bunul lor plac...

Aici este continutul deciziei in cauza. Bineinteles fara mentionarea datelor personale. Ca sa vedeti cat de destepti pot fi strainii.

Decizia nr. x/20.01.2010

SC cu sediul in X, la adresa, reprezentata prin .... administrator, avand in vedere:
1. Absentele nemotivate, timp de 4 zile lucratoare din 15.01.2010 - 20.01.2010, ale angajatei ......., angajata in functia de ......
DECIDE:
Art. 1 Incepand cu data de 20.01.2010 Contractul individual de munca nr .................. inceteaza datorita neindeplinirii obligatiilor privind prezenta la locul de munca din Contractul Individual de munca precum si pentru incalcarea art. 8 din Contractul de munca incheiat intre cele doua parti, contract atasat prezentei decizii.
Art.2 Impotriva prezentei decizii de concediere, salariatul se poate adresa Instantei competente, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Prezenta a fost intocmita in 3 exemplare, pentru ITM X, SC si subsemnata
Spre luare la cunostinta si ducere la indeplinire.
SC-semnatura administratorului

Acel art. 8 face parte dintrun contract anterior celui oficial inregistrat la ITM si se refera la obligativitatea anuntarii CM atat a inceperii, cat si a terminarii (!) acestuia.

Apropo. Toate CM au fost predate catre firma, pe luna ianuarie 2010.

Va multumesc tuturor pt raspunsuri si discutii si va voi tine la curent cu mersul problemei.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate.
Decizia de concediere a fost emisa in data de 20 ian., eu am primit-o prin posta doar in 25 ian.
In decizie am vazut ca este adresata si ITM-ului, dar nu stiu daca a ajuns, daca a fost inregistrata, etc.
Locul de munca este in alt judet, vecin cu judetul in care firma isi are de fapt sediul si in care este si ITM-ul care are cartea de munca.
Eventual voi incerca sa iau legatura telefonic cu acest ITM sa vad daca aflu ceva.
Am discutat deja cu un avocat dar sunt programata doar pt sapt viitoare si pana atunci eram disperata sa aflu ce trebuie sa fac intre timp pentru a fi legal totul.
Eu una nu mai vreau/nu mai pot sa lucrez pentru un astfel de angajator.
Mentionez ca am mai avut dispute cu el referitoare la legalitatea intocmirii unui contract de munca. Pana la urma tot l-a facut cum a vrut el si bineinteles ca a trebuit pana la urma sa faca unul oficial, timp in care practic am lucrat la negru, fiind si in somaj, neputand renunta la somaj din acest motiv.
Foarte incurcata povestea...
Dar necunoasterea legii, nu te exonereaza de raspundere.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in aceasta dilema.
Sunt in CM. Medicul imi elibereaza aceste CM saptamanal odata cu prezentarea la control. In luna ian. a.c. dupa ce am primit doua certificate, le-am trimis angajatorului, ca sa le ia in vedere. Ultima zi pe CM era 14 ian. In continuare eu am mai primit alte 2 CM pana la finalul lunii, pe care le-am trimis in data de 25 ian. ultima zi de CM ar fi 31 ian. Dar urma ca acesta sa continue si in februarie.
Este adevarat ca am anuntat inceperea CM, dar nu eram in masura sa anunt finalul acestuia.
Angajatorul a conchis din cele prime 2 CM ca finalul va fi 14, iar neprezentandu-ma la locul de munca in urmatoarele zile, a emis o decizie de concediere incepand cu 20 ian, pe motiv de absente nemotivate, fara preaviz. Aceasta decizie am primit-o in 25 ian.
Decizia nu specifica articolul din codul muncii pe care se bazeaza, ci doar un articol dintr-un contract de munca intocmit dupa bunul plac al angajaturului (care nu este cetatean roman si nu cunoaste legile) incheiat anterior celui legal inregistrat la ITM. Deci am avut incheiate 2 contracte de munca. - 1 motiv de nulitate
Pe de alta parte aceasta decizie este lipsita de preaviz - 2 motiv de nulitate
Nu respecta procedura legala pentru "indisciplina" - 3 motiv de nulitate
Nu specifica exact autoritatea competenta care sa solutioneze conflictul, dar da o perioada de 30 de zile. - 4 motiv de nulitate
A fost emisa pe perioada suspendarii de drept al CIM prin conc.medical - 5 motiv de nulitate
Nu mai vreau sa continui...
Mentionez ca a mai incercat o tentativa de concediere scrisa in lb engleza, care nu era motivata. Asta a fost la 1 dec.2009.
Am incercat sa iau legatura cu un avocat, dar m-a amanat pe saptamana viitoare cand vom initia si actiunea in justitie, dar eu sunt acum in situatia de a trebui sa merg la medic, sa-i explic situatia de fata si probabil doar prin bunavointa acestuia sa obtin in continuare concediul medical.
In cazul in care nu obtin acest concediu medical ar trebui sa ma prezint la locul de munca? Din punctul de vedere al angajatorului, al ultimei decizii emise, contractul meu de lucru a incetat la data de 20 ian. Deci si obligativitatea de munca inceteaza la acea data. Teoretic raman pe dinafara pana la pronuntarea sentintei. Am toate sansele sa ma prezint acolo si sa nu-mi permita accesul in cladire. Oricum nici eu nu mai pot sa continui cu acest angajator daca asa procedeaza si oricum voi pleca de acolo la finalizare, sau de indata ce voi fi apta de munca si voi gasi de lucru.
Sunt constienta ca acest caz se va castiga in instanta, dar vreau sa fac ca totul sa fie in regula.
Sper ca am cuprins suficiente detalii pt un raspuns.
Va multumesc
Concediul medical a fost efectuat in perioada in care eram deja in somaj.
Ce sa inteleg pana in 30 de zile? In cazul meu au fost cca 60 de zile consecutive.
Din aceste 60 de zile 30 se considera somaj si restul CM? Atunci de ce se suspenda somajul pentru aceasta perioada de 60 de zile? Apare in cartea de munca suspendare somaj. Va rog sa ma lamuriti.

Ca exemplu: am intrat in somaj 3 luni, apoi 2 luni(60 de zile) concediu medical si somaj suspendat, apoi mai aveam drept cf noilor reglementari la inca 12 luni de somaj (care urma sa se termine pe 4 dec.2009). Din luna sept m-am angajat, si contractul de termina pe 1 ian 2010=4 luni. Restul perioadei pana la 24 luni a fost lucrata=6 luni

Multumesc
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti daca se poate in urmatoarea problema.
La data de 1 iulie 2008 am intrat in somaj, pentru o perioada de 14 luni (inclusiv 2 luni concediu medical), apoi la data de 1 sept 2009 m-am angajat pe durata determinata.
La 1 ian 2010 mi se va termina contractul de munca si, practic, ar trebui sa beneficiez de indemnizatie de somaj.
Insa legea prevede ca in ultimele 24 de luni sa fi lucrat 12 luni. Eu in acest caz am doar 10 luni lucrate. Stagiul de cotizare total este de peste 20 de ani.
Cum se procedeaza in acest caz?
Se pare ca leguitorul nu s-a gandit la o astfel de anomalie care poate aparea in prezent mai ales prin marirea perioadei de somaj cu 3 luni, in cazul in care aceasta perioada se efectueaza integral. Adica 12+3=15, iar 24-15=9 luni presupus lucrate in aceasta perioada.
In cazul meu anomalia a fost creata de cele 2 luni de concediu medical.

Multumesc!