avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de calcul pentru indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de calcul pentru indemnizatie de somaj

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti daca se poate in urmatoarea problema.
La data de 1 iulie 2008 am intrat in somaj, pentru o perioada de 14 luni (inclusiv 2 luni concediu medical), apoi la data de 1 sept 2009 m-am angajat pe durata determinata.
La 1 ian 2010 mi se va termina contractul de munca si, practic, ar trebui sa beneficiez de indemnizatie de somaj.
Insa legea prevede ca in ultimele 24 de luni sa fi lucrat 12 luni. Eu in acest caz am doar 10 luni lucrate. Stagiul de cotizare total este de peste 20 de ani.
Cum se procedeaza in acest caz?
Se pare ca leguitorul nu s-a gandit la o astfel de anomalie care poate aparea in prezent mai ales prin marirea perioadei de somaj cu 3 luni, in cazul in care aceasta perioada se efectueaza integral. Adica 12+3=15, iar 24-15=9 luni presupus lucrate in aceasta perioada.
In cazul meu anomalia a fost creata de cele 2 luni de concediu medical.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ramona Bosinceanu , Consultant resurse umane 13:53, 2 Decembrie 2009
Buna ziua,
in cazul concediilor medicale, pana in 30 de zile se considera stagiu de cotizare la somaj. Deci, a-ti avea 11 luni. Conform legii, va trebuie 12 luni in care sa fi cotizat la somaj in ultimii doi ani. Daca nu indepliniti aceste conditii, din pacate ,nu beneficiati de somaj. Si, oricum, conteaza si in ce baza legala se incheie contractul dumneavoastra de munca.
Concediul medical a fost efectuat in perioada in care eram deja in somaj.
Ce sa inteleg pana in 30 de zile? In cazul meu au fost cca 60 de zile consecutive.
Din aceste 60 de zile 30 se considera somaj si restul CM? Atunci de ce se suspenda somajul pentru aceasta perioada de 60 de zile? Apare in cartea de munca suspendare somaj. Va rog sa ma lamuriti.

Ca exemplu: am intrat in somaj 3 luni, apoi 2 luni(60 de zile) concediu medical si somaj suspendat, apoi mai aveam drept cf noilor reglementari la inca 12 luni de somaj (care urma sa se termine pe 4 dec.2009). Din luna sept m-am angajat, si contractul de termina pe 1 ian 2010=4 luni. Restul perioadei pana la 24 luni a fost lucrata=6 luni

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
princessa, utilizator
Daca erati in somaj cat timp a-ti avut medical, atunci da, s-a suspendat somajul. Crezusem ca separat.
Din pacate, nu aveti stagiul complet realizat, asa cum va spuneam mai sus.
Tot mai sus, va spuneam ca, conteaza si baza legala a incetarii contractului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la indemnizatie de somaj geo123 geo123 O persoana vine din concediu de crestere copil si primeste preaviz in per.31.01-25.02.2011. Pentru dosarul de somaj se completeaza adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu medical vasileid vasileid buna ziua, incepand cu luna septembrie 2008 si pana in noiembrie 2009 am fost/sunt in concediu medical ( sept-noiembrie 2008 internat in spital; noiembrie ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru mamica iesita din ingrijire 2 copii luizaiza2000 luizaiza2000 buna ziua in sept 2004 am nascut si am beneficiat de indemnizatia ingrijire copil.anterior acestei date am avut un stagiu de cotizatie la somaj de 10 luni.in ... (vezi toată discuția)