avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Activitate dancosma

Activitate dancosma

Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
Multumesc frumos! Acum cred ca m-am lamurit pana la capat.

...Cat despre probe, cu certitudine mama baiatului va aduce in sprijinul ei declaratia unui psiholog care sa sustina ca nu e bine ca baiatul sa constientizeze de la o varsta atat de frageda faptul ca are doua familii/case - si in baza acestei probe va cere drept de vizita pentru mine doar la domiciliul minorului.

Altfel, ca sa fiu cinstit, nici nu stiu daca va avea loc vreun proces. Mama baiatului spune azi ca ma da in judecata, maine se razgandeste si tot asa. Am insa impresia ca deja a vorbit cu un avocat.

In fine, multumesc frumos! Voi vedea ce se mai intampla...
Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
romascanu a scris:
Pai "domiciliul reclamantei-parate" (ca va fi si parata in cererea avand ca obiect dr de vizita) nu insemna musai in Bucuresti ...pe dreapta (unde locuia reclamanta la momentul X) poate fi si in Ploiesti ...pe stanga (unde s-a mutat dupa darea hotararii). Judecatorul nu va stabili o adresa batuta in cuie. Dispozitivul hotararii se va referi la "domiciliul reclamantei" (adica oriunde va fi el stabilit de reclamanta in baza dreptului ei de si-l stabili liber).


De acord. Dar daca "reclamanta-parata" nu locuieste la domiciliul ei, oricare ar fi acesta, nici la momentul cererii de incredintare, nici in timpul procesului, nici dupa hotarare?

PS Sunt "negativist" pentru ca mama baiatului imi spune ca, de vreme ce copilul a trait impreuna cu ea si cu un alt barbat (cel impreuna cu care locuieste fara forme legale), psihologii sustin ca nu e bine pentru copil ca la o varsta asa de frageda sa constientizeze ca are doua familii, si ca pe acest temei nu voi primi decat drept de vizitare la domiciliul baiatului.
Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
2007_rozi a scris:
Domiciliul mamei este cel stabilit prin actul de identitate. Prin urmare acela va fi si domiciliul minorului. Nu inteleg de ce va deranjeaza atat de tare acest lucru?


Nu ma deranjeaza. Ma sperie legislatia romaneasca - ea e in acelasi timp inflexibila si labirintica.

Bunaoara, sa zicem ca mama cere incredintarea copilului si o obtine, iar eu capat drept de vizita doar la domiciliul baiatului. Cum domiciliul lui e domiciliul mamei iar mama nu locuieste acolo, ci altundeva, fara forme legale, eu pot ajunge sa nu-mi vad copilul, intrucat judecatorul nu mi-a acordat decat dreptul de a-l vedea la domiciliul lui si nicaieri in alta parte.

Sau: mama cere incredintarea si eu ma opun. Judecatorul cere ancheta sociala, pentru a stabili caruia dintre parinti ii va fi incredintat baiatul. Dar ancheta nu poate avea loc decat la domiciliul mamei, de vreme ce faptul ca locuieste in alta parte e irelevant (intrucat nu locuieste acolo cu forme legale).

Intelegeti acum intrebarea mea? Daca intre mama baiatului si mine apar neintelegeri cu privire la copil, cum transeaza chestiunea judecatorul atata vreme cat mama baiatului nu locuieste cu copilul nostru la domiciliul/resedinta ei, si nici la domiciliul/resedinta mea, ci altundeva, fara forme legale?

Si aceasta locuire fara forme legale nu impieteaza asupra dreptului minorului la domiciliu?
Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
Multumesc frumos pentru lamuriri! Imi cer scuze ca pun toate aceste intrebari, dar cunostintele mele juridice sunt nule - si vreau sa ma asigur ca nu fac nimic gresit.

Sa presupunem asadar ca mama face o cerere de incredintare a baiatului si ca aceasta cerere ii va fi acceptata. Odata cu incredintarea, se va stabili si domiciliul copilului. Ei bine, unde va stabili judecatorul domiciliul minorului, daca mama locuieste fara acte legale acolo unde locuieste?
Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
GabrielaA a scris:
Copilul inteleg ca a fost incredintat mamei. Prin urmare acesta poate sta oriunde in alta parte. Acolo unde sta si mama.


Copilul nu a fost incredintat mamei. Niciunul dintre parinti (nici eu, nici mama baiatului) nu a facut cerere de incredintare. Prin urmare, tehnic vorbind, e "custodie comuna".

Sa inteleg ca baiatul poate locui oriunde cu mama lui, chiar daca ea nu locuieste cu forme legale acolo unde locuieste?

Si, in eventualitatea incredintarii catre mama, eu voi primi drept de vizita acolo unde mama nu locuieste cu forme legale? Se poate lucrul asta?!?
Răspuns la discuția dreptul la domiciliu
romascanu a scris:
Ce va necajeste? Faptul ca minorul locuieste efectiv la o alta adresa decat cea scrisa in cartea de identitate a mamei? Ce relevanta are?


Ma deranjeaza faptul ca mama baiatului locuieste fara acte legale acolo unde locuieste - adresa respectiva nu este nici adresa ei de domiciliu, nici adresa ei de resedinta.

Altfel, sunt absolut de acord cu dumneavoastra: mama este libera sa-si mute domiciliul sau resedinta oriunde doreste. Atata doar ca ar trebui, cred eu, sa faca asta respectand legea.

Baiatul este acum in custodie comuna, deci domiciliul lui este fie la domiciliul mamei, fie la domiciliul meu. Cum el locuieste cu mama lui in alta parte, fara forme legale, cred ca dreptul lui la domiciliu nu ii este respectat.

Sa presupunem ca mama ar cere si ar obtine incredintarea copilului, iar eu, din pricina varstei mici a baiatului, as obtine drept de vizita doar la domiciliul minorului. Cum, prin incredintarea catre mama, domiciliul baiatului e domiciliul mamei, ar rezulta ca eu nu mi-as putea vedea baiatul decat la domiciliul mamei, nicaieri in alta parte. Si cum mama nu locuieste la domiciliul ei, rezulta ca eu nu mi-as mai putea vedea baiatul.

PS Nu vorbesc nicaieri despre "garantarea domiciliului", ci de garantarea dreptului la domiciliu al baiatului meu.
Am fost recunoscut drept tata al baietelului meu printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma cu un an (baiatul e un copil din afara casatoriei; nici eu, nici mama lui nu suntem casatoriti). De atunci si pina in prezent, mama lui nu a locuit nici la domiciliul meu, nici la domiciliul ei (baiatul fiind mic - 2 ani -, locuieste cu ea).

Potrivit OUG 97/2005, art. 26, alin. (1), "Domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic ori, după caz, la reprezentantul său legal, în cazul în care se află sub tutelă."

Pe de alta parte, dreptul la domiciliu al copilului este recunoscut prin Conventia ONU cu privire la drepturile copilului din 1989, art. 8, alin. 1: "Statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele şi relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală.", Conventie ratificata de Romania prin legea 18/1990.

Prin urmare, ce pot si ce trebuie sa fac pentru a garanta dreptul la domiciliu al baiatului meu, daca toate rugamintile mele in acest sens au fost constant ignorate si tratate drept "absurditati" de mama lui?

Va multumesc.
Răspuns la discuția Amenintare
Miklos MUHI a scris:
Daca Dvs. ati inregistrat convorbirile telefonice, este foarte putin problabil ca le puteti folosi in fata instantei, deoarece sunt mijloace de proble obtinute pe o cale nu tocmai legala -- probabil ca nu ati instiintat fostul Dvs. prieten, ca veti inregistra convorbirile (sau nu puteti sa dovediti ca l-ati instiintat).


Dar investigatiile jurnalistice cu "camera ascunsa" nu sunt mijloace de proba?
Răspuns la discuția munca la negru - penalitati
freeelis a scris:
Conform prevederilor Legii nr.130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală fapta persoanei care în mod repetat utilizează persoane care desfăşoară activităţi salarizate, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementează încheierea contractului individual de muncă.
Răspunderea penală, revine, după caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului-persoană juridică, respectiv altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană juridică, angajatorului-persoană fizică ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană fizică.


Inteleg ca infractiunea il priveste exclusiv pe angajator. Angajatul nu este in niciun fel complice.

:offtopic: Cool! :D
Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru stabilirea programului de vizitare a tatalui e nevoie ca ma intai copilul sa fie incredintat mamei, sau tatal poate face cerere pentru programul de vizitare independent de orice cerere de incredintare?

Actualmente, minorul este incredintat ambilor parinti (in sensul ca niciunul nu a facut vreo cerere de incredintare exclusiva) si locuieste cu mama lui, dar mama nu permite tatalui sa aiba o relatie personala cu copilul decit in conditii foarte restrictive (doar la locuinta mamei si doar in prezenta ei).

Tatal e adeptul "custodiei comune", deci nu ar vrea ca minorul sa ii fie incredintat exclusiv, pentru ca ambii parinti sunt importanti in viata unui copil. Din punct de vedere legal, vrea sa pastreze pentru minor situatia de acum. Asadar, poate cere el stabilirea unui program de vizitare fara sa afecteze "custodia comuna" din prezent?

Va multumesc.