Buna seara,as avea si eu o nelamurire in legatura cu asociatiile de locatari din Romania,respectiv Rm Valcea....Eu si sotul meu,suntem proprietarii unei garsoniere construita pana in anul 1990.....si nu este locuita de nimeni deoarece noi locuim in italia.Am fost sa vorbesc cu seful asociatiei IN LEGATURA CU ACEASTA SITUATIE,RUGANDU-L SA MA TREACA CU "0" PERSOANE LA ASOCIATIE PT CA PLATIM NISTE BANI care nu ar trebui platiti.Ni s-a spus ca trebuie sa fie obligat trecute la asociatie "1"persoana pentru a se face plata catre: caldura furnizata pe timpul iernii,omul de servici,gunoiul,reparatii diverse..etc..Este normal sa platim o carca de bani lunar,pentru 1 persoana....fara ca noi sa locuim acolo???????? SE POATE FACE CEVA? Exista o lege pentru noi????Mai nou,pe acest an 2010 am fost trecute la asociatie 2 persoane.Nu este corect....nu stiu ce sa fac......AJUTOR!!!!!!Va rugam sa ne indrumati si sa oprim toti hotii din Romania,poate asa ne vom reintoarce ACASA CANDVA!!!!!!
Astept un raspuns.....va multumesc
Toti hotii din tara noastra nu-i vom putea starpi, din pacate!
Ce trebuie sa faceti?
Sa redactati o cerere catre asociatia de proprietari in care sa cereti sa fiti scosi de la cotele de intretinere pentru cheltuielile care se impart pe numar de persoane.
Ce trebuie sa se intample:
- pentru apartament aveti de plata toate cheltuielile care se impart pe cota-parte indiviza;
- nu trebuie sa platiti acele cheltuieli care se impart pe numar de persoane (gunoi, electricitate la comun, gaze). Atat.
- nu platiti, ca nici nu consumati, acele cheltuieli care se impart pe consum. Deci veti fi scutiti numai la gunoi, electricitate, gaze, in rest platiti ca si ceilalti, chiar daca nu locuiti in apartament.
Aceste prevederi sunt legale, inscrise in HG 1588/2007
Legea 230/2007 de functionare a asociatiilor de proprietari are aceasta norma de aplicare in HG 1588/2007.
Daca vreti sa va documentati in primul topic din aceasta sectiune, intitulat Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, gasiti link-uri catre textul acestor legi.
Chiar pe toti hotii din Romania nu o sa-i poata nimeni starpi, dar daca-i indemnati sa vina in Italia (ude cred ca sunt deja foarte multi), mai scapam de o parte din ei.
Cat despre cotele de plata la asociatie este o greseala care o mai fac unii trecerea "din oficiu" a unei persoane la un apartament unde nu locuieste nimeni. acest lucru se intampla si pentru faptul ca nu se respecta legea in care se spune, de exemplu ca toate cheltuielile cu salarizarea se repartizeaza pe cota indiviza si nu pe persoane. La fel caldura si altele.
In felul acesta costurile pe persoana raman foarte mici iar un apartament nelocuit ar suporta toate cheltuielile pe cota indiviza ca si unul locuit.
Faceti, asa cum vi s-a explicat, o sesizare catre presedintele asociatiei dupa ce studiati normele de aplicare a legii 230/2007.