avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general DECLARATIA 201
Discuție deschisă în Contabilitate în general

DECLARATIA 201

Buna ziua! La Declaratia 201 privind veniturile din strainatate scrie asa: "Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care realizeaza venituri din strainatate ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor aflate in strainatate sau activitati salariale desfasurate in strainatate intr-o perioada mai mica de 183 de zile. " Eu am o Intreprindere Familiala in Romania prin care desfasor activitati comerciale doar in Romania, dar lunar mai primesc si un comision din SUA intrucat am creat acolo un distribuitor si acesta are propria lui afacere pe care o desfasoara doar in SUA. Comisioanele ce le primesc din SUA sint impozitate acolo cu 30%. La primirea acestora emit factura. Intrucat primesc comisioane in fiecare luna, practic activitatea mea este de 365 zile pe an, adica mai mare de 183 zile. Intrebarea la care va rog sa imi raspundeti este daca, in situatia mea, mai este nevoie sa completez si sa depun declaratia 201. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters75906 , utilizator 14:59, 6 Aprilie 2010
Buna ziua, termenul de 183 de zile se refera la desfasurarea activitatilor printr-un loc conducere pentru persoane juridice sau daca sunt prezente acolo in SUA pt persoane fizice si nu la perioada de emitere a facturilor pentru diverse servicii.
Prin depasirea celor 183 de zile printr-un loc de conducere se considera ca ai sediu permanent si trebuie sa-ti infiintezi sucursala daca esti persoana juridica urmand sa te supui regimului de impozitare de acolo si vei fii obligat sa depui declaratii fiscale acolo.
Dvs. trebuie sa depuneti in continuare declaratia 201 insa impozitul care vi se retine in SUA trebuie sa respecte conventia incheiata de Romania cu SUA din anul 1974 privind evitarea dublei impuneri. Potrivit acesteia serviciile personale prin munca independenta nu sunt impozitate in SUA daca nu ati fost prezent acolo mai mult de 183 de zile.
Daca acel comision pe care il primiti se incadreaza la servicii independente dumneavoastra NU trebuie sa platiti impozit acolo ci trebuie sa trimiteti platitorului de venit un certificat de rezidenta fiscala din Romania pe care il obtineti de la administratia financiara, sa-i comunicati sa nu veti plati impozit in SUA si ca sunteti beneficiarul efectiv al acelui venit.
Dvs. platiti un impozit mai mare acolo de care sunteti scutit in Romania insa pierdeti diferenta de impozit fata de cat se plateste in Romania fara sa fiti obligat sa o pierdeti. Conventia de evitare a dublei impuneri se aplica cu prioritate daca are prevederi mai favorabile decat cele specifice din legislatia statelor semnatare. Pentru cazul dvs. prevederile conventiei sunt mai favorabile.

Multumesc pentru raspuns, este cu adevarat util. Am inteles ca in situatia mea ar trebui ca impozitul sa il platesc in Romania, 16%, si nu in SUA, 30%.
In ceea ce priveste Declaratia 201, avand in vedere faptul ca nu sint o simpla persoana fizica ci functionez pe baza unui certificat de inregistrare, in forma de organizare numita Intreprindere Familiala, iar toate veniturile (deci inclusiv cele din SUA) le evidentiez pe baza de factura si anual depun Declaratia privind veniturile realizate, in aceste conditii deci, mai este obligatoriu sa depun si Declaratia 201?
trebuie sa depuneti pentru ca asociatia familiala nu are personalitate juridica. Functioneaza in baza aceleasi legi ca si persoana fizica autorizata.
Abia acum isi are rostul decl 201 pt ca veti scrie impozit platit in strainatate 0 iar la impozitul de plata in Romania veti calcula 16 %.

Bafta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea declaratiei fiscale pentru persoanele care presteaza munca ca si pfa in alte tari ohiki ohiki Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana presteaza munca in strainatate, ex Austria , ca si persoana fizica autorizata(firma deschisa in tara unde isi ... (vezi toată discuția)
Necompletare chestionar stabilire rezidenta fiscala florali florali Buna ziua, Ce se intampla daca pana acum nu am mai depus un ˝Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea/sosiread ... (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscala Mih77 Mih77 Sunt plecata in Uk de 10 luni, sunt inregistrata la Fiscul de acolo ca PFA (cu sediul in Uk)si tot acolo am inchis anul fiscal si am platit taxele si ... (vezi toată discuția)