SC X vinde catre SC Y marfa in valoare de 700 mil ROL in noi 2002, cu plata pana la 31.12.02. Pentru garantarea platii se instituie gaj fara deposedare asupra fondului de marfa din magazinul lui Y si asupra mijloacelor fixe din magazin, dovedite cu facturi achizitie: vitrine frigorifice, cantare etc.
Datorita neplatii, la 05.01.2003 intre parti se incheie in prezenta unui avocat un antecontract de vanz-cump, cf caruia SC Y se obliga sa vanda un apartament catre SC X daca in termen de o luna de la incetarea raporturilor contractuale nu se achita marfa de 700 mil.
La 30.01.03 SC X isi recupereaza 200 mil din marfa gasita in magazinul lui Y precum si a mijloacelor fixe. Cu aceasta ocazie SC X descopera ca mijloacele fixe cu care a garantat SC Y nu-i apartin acesteia in proprietate, fiind date in comodat de alte SC si ca facturile fiscale prezentate drept dovada nu corespund realitatii.
In consecinta face plangere la politie ptr inselaciune si fals in inscrisuri private si din acel moment pana in prezent dosarul se plimba de la politie la parchet si acum este la judecatorie ptr judecarea plangerii impotriva ordonantei de neincepere a urmaririi penale.
Credeti ca prin procedura penala a fost intrerupt cursul prescripritiei ptr actiunea in valorificarea antecontractului de vanz-cump? Care este taxa de timbru ptr aceasta actiune?
termenul de plata era de o luna de la data incetarii relatiilor contractuale iar contractul in baza caruia se livrau marfurile era unul de vanz-cump marfa; sigur ca in urma neplatii inregistrate pana la 31.12.02 nu s-a mai livrat marfa, deci incetarea relatiilor contractuale a avut lok la data ultimei livrari, parerea mea :">
Am intrebat de termenul de plata intrucat de atunci incepe sa curga termenul de prescriptie.
Poti incerca o smecherie;) (dar consultat-te si cun avocat): trimite-i o notificare prin care ii ceri plata, daca nu, din momentul notificarii relatiile contractuale se considera desfacute - asta pentru a mai fi in termenul de prescriptie. Dupa ce nu o sa-ti achite, il dai in judecata.
E o incercare:P, dar .... nu se stie.
Nu pot fi mai exact intrucat nu am actele in fata, de aceea ti-am spus sa apelezi la un avocat. Aici e nevoie de mai mult decat o aparare pe coltu' mesei:)
Vorbind pe "nevazutelea", pot foarte bine sa cred ca acel contract de vanzare cumparare marfa (contract cadru) putea sa prevada un termen in cadrul caruia se derulau relatiile contractuale, iar nelivrarea sa nu reprezinte decat o exceptie de neexecutare a contractului, datorata neplatii (ceea ce ducea la o suspendare si nu la o incetare). !?!