Mai am 2 frati, insa mama mea mi-a donat acum 10 ani 1/2 din imobil reprezentand casa + teren. Vreau sa stiu, la moartea mamei (tatal meu fiind decedat si inmormantat de mine) care va fi partea mea?
mama ta a mostenit dupa decesul tatalui tau,daca imobilul era bun comun 1/2 +1/4 adica 3/4 ,cealalta1/4 s-a impartit la cei trei copii,tu ai avea dreptul dupa decesul mamei tale la 1/2 +0,16%(1/4/3+1/4/3)
Eu nu m-as grabi sa raspund! In primul rand este foarte important de stiut daca mama v-a donat jumatate din ceea ce avea ea in proprietate sau efectiv 1/2 din imobil! In al doilea rand este important de stiut daca bunul donat a fost dobandit in timpul casatoriei de catre mama dvs. Si in al treilea rand e important de stiut daca donatia s-a facut in timpul vietii tatalui dvs sau dupa decesul sau!B-)
Abia dupa aceea discutam de cote parti!
Mama mi-a donat 1/2 din imobil (mai are o gramada de terenuri agricole)
Bunul respectiv a fost mostenit de mama de la parintii ei (toti fratii ei murind inainte) insa in momentul in care l-a mostenit era deja casatorita.
Donatia s-a facut in timpul vietii tatalui meu (pe cf aparea numai mama) pe tatal meu tot eu l-am ingrijit si inmormantat. ( pe mama tot eu o ingrijesc, insa toata pensia, care e foarte mare, se duce la fratii mei, ea crede ca mie oricum imi va ramane totul...dar stiu ca ei vor solicita partea lor, de aceea ma intereseaza cotele) Daca va muri ea, se va deschide succesiunea legala de Consiliul din localitate? Cum se va proceda?
(Si daca se vor stabilii cotele, eu pot fi obligat la sulta catre fratii mei? pentru ca nu voi avea bani sa le dau...dar as fi de acord sa se stabileasca acele cote si n-au decat sa faca ce vor cu terenul lor, dar bani n-am de unde sa le dau)
Sper ca am fost suficient de clara pentru a ma putea lamurii cu cotele.
Astept raspundul dv.
Multumesc!
Succesiunea va fi dezbatuta de mostenitori: dvs. si fratii dvs.
Daca va intelegeti amiabil puteti merge la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului. Daca nu, in instanta. Se vor stabili cote indivize.
Plata sultei poate fi dispusa in procesul de partaj ( care poate fi si voluntar, la notar) daca doriti iesirea din indiviziune. Daca nu, puteti ramane bine merci si coproprietari impreuna. Nu va obliga nimeni sa ramaneti sau sa iesiti in/din indiviziune.
Cealalta jumatate care a ramas din imobil+celelalte bunuri mobile si imobile ale mamei vor compune masa succesorala, care se va imparti in mod egal intre dvs. si frati, atatea cote cati frati sunteti ( 3 parti egale).
Mama dvs., daca tot vrea sa ramaneti dvs. cu tot, poate sa va faca un contract de intretinere pe restul averii, mai ales ca aveti grija de dumneaei.
Impartirea mostenirii
camyyb
buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)