cineva a lucrat la o societate. apoi a fost dat afara, si s-a dus la alta societate. noua societate nu i-a putut incheia contract de munca deoarece cei de la prima societate nu ii preadau carnetul de munca. ulterior, carnetul sau de munca a fost dat la ITM. cand s-a dus la ITM sa isi solicite carnetul de munca, a aflat ca din greseala carnetul sau de munca fusese predat altei persoane iar acea persoana nu mai era de gasit. a chemat in judecata ITM, pe dreptul muncii dar cei de la ITM au zis ca nu pot avea calitate in proces deoarece partile pot fi doar angajatii si angajatorii. ce e de facut ? multumesc
Carnetele de munca se depun la ITM pe baza de proces verbal si se ridica pe baza de cerere, personal sau cu imputernicire. Daca ITM a predat carnetul unei alte persoane, ar trebui sa existe cererea cu numele persoanei care a ridicat carnetul. Din baza de date poate afla firma la care a lucrat ultima data acea persoana, apoi adresa acesteia, din exemplarul de contract de munca existent la ITM. Nu stiu daca poate fi dat in judecata ITM pentru aceasta greseala.
Daca nu se poate recupera carnetul de munca, ramane varianta de a-l declara pierdut la Monitorul Oficial, urmand ca noua firma sa completeze un duplicat (dupa aparitia anuntului in monitor). Pentru recuperarea integrala a vechimii in munca va trebui ca persoana in cauza sa solicite de la fostele locuri de munca adeverinte de vechime vizate de ITM cu perioadele lucrate.
Ah, era sa uit :) : faptul ca nu are carnet de munca nu impiedica persoana sa se angajeze. Trebuie doar sa dea o declaratie unde este si cand presupune ca aduce carnetul. Pentru a nu se suprapune 2 locuri de munca considerate de baza, poate prezenta la noul angajator decizia de desfacere a contractului de munca.
Pe baza ITM a eliberat cartea de munca? Eu stiu ca pe baza de imputernicire sau delegatie ori daca vine titularul carnetului de munca acesta se ridica de la ITM.
daca cartea de munca a fost data altei persoane fara imputernicire sau delegatie din partea firmei la care ai lucrat...atunci vinovat este inspectorul de la ITM.
ITM a dat din greseala carnetul de munca altei persoane. am facut cerere la Judecatorie insa mi s-au ridicat cateva exceptii: 1. exceptia competentei - ei considera ca este competent Tribunalul, apoi au spus ca ITM nu poate fi subiect al unui asemenea proces deoarece intre ITM si respectiva persoana nu exista un raport de munca. Problema este ca din eroarea ITM carnetul persoanei a ajuns la alta persoana. Am cautat-o noi cu resurse proprii si am aflat ca este plecata din tara de cativa ani. Stiu ca avem posibilitatea sa dam noi anunt la M. Of. insa aceasta solutie nu ne avantajeaza deoarece toate demersurile trebuie facute pe buzunarul nostru. In plus cat timp nu am avut carnetul de munca a trebuit sa platim spitalizari si alte cele din buzunarul nostru.
Hmmm...persoana care a primit carnetul din greseala e plecata din tara de cativa ani, spuneti Dvs. De aici se deduce ca in acei cativa ani nu ati fost interesat de carnetul de munca :(. Daca vreti sa va rezolvati problema , cred ca obtinerea adeverintelor de vechime de la fostele locuri de munca e singura solutie.
Pentru spitalizare nu aveati nevoie de carnetul de munca, ci de a avea platita contributia pentru asigurarile sociale de sanatate ( ca salariat , sau prin incheierea unui contract de asigurare).