avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Buna ziua! Am o problema cu firma la care lucrez si sper sa ma ajutati in acest caz.
In data de 01.02.2007 m-am angajat la aceasta societate...in urma contractului individual de munca semnat la acea data urma sa fiu retribuit cu un salariu brut in valoare de 800 lei. Tot din acel moment urma sa mai primesc si suma de 30lei/zi reprezentand alocatia de hrana dar aceasta suma nu apare trecuta in contractul individual de munca. Mentionez ca meseria pe care o practic este de mecanic pe o nava. Incepand cu data de 01.05.2007 am fost anuntat telefonic ca,pe motiv ca nava este scoasa din exploatare, mi se reduce salariul la 600lei brut si alocatia de hrana la 25lei/zi. Situatia a continuat asa pana in data de 01.04.2009 cand ,pe motivul crizei financiare mi-a fost redusa alocatia de hrana la 13lei/zi...in aceasta situatie fiind si in acest moment. Am cerut o copie dupa cartea de munca(acestea sunt tinute la sediul firmei) si am constatat ca salariul de la data angajarii 800lei nu a fost modificat pana la data de 01.09.2008 desi eu net primeam salariul echivalent unei sume de 600lei brut...adica 450 lei net.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Imi pot recupera toate drepturile salariale incepand cu 01.05.2007 pe motiv ca modificarea contractului individual de munca nu a fost facuta prin incheierea unui act aditional ?
2. Imi pot recupera diferenta la alocatia de hrana desi ea nu este stipulata in CIM ?
3.Este "normal" ca incepand cu data de 01.01.2009 sa fiu platit cu salariul minim brut pe economie echivalent unui muncitor necalificat desi eu am o calificare si sunt incadrat pe o functie care necesita o calificare?
4. Toate firmele care au ca obiect de activitate transportul se supun contractului colectiv de munca la nivel de ramura transporturi? Mentionez ca la angajare am semnat doar CIM.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gentilom , utilizator 15:29, 3 Aprilie 2010
1. Imi pot recupera toate drepturile salariale incepand cu 01.05.2007 pe motiv ca modificarea contractului individual de munca nu a fost facuta prin incheierea unui act aditional ?

Poti recupera diferenta, dar eu ma intreb ... este cinstit si moral ... de vreme ce ai fost de acord cu modificarea CIM la vremea respectiva si ai beneficiat de cotizatie mai mare la pensie?
Tu ce zici?

2. Imi pot recupera diferenta la alocatia de hrana desi ea nu este stipulata in CIM ?

Aceeasi obiectie.

3.Este "normal" ca incepand cu data de 01.01.2009 sa fiu platit cu salariul minim brut pe economie echivalent unui muncitor necalificat desi eu am o calificare si sunt incadrat pe o functie care necesita o calificare?

Strict juridic ai dreptate. Dar gindeste-te ca suntem in criza. Nimeni nu se distreaza. Iar la momentul respectiv ai avut ocazia sa pleci din firma.
De ce nu ai plecat?
Ai ales sa ramii cu salariul minim. Firma a facut eforturi, ai facut si tu eforturi si sacrificii. In acest fel, a fost salvat un loc de munca.

4. Toate firmele care au ca obiect de activitate transportul se supun contractului colectiv de munca la nivel de ramura transporturi? Mentionez ca la angajare am semnat doar CIM.

Din nou, ai dreptate strict juridic, dar ... mie mi se pare foarte dubios modul tau de gindire acum, post factum ... adica dupa ce lucrurile s-au incheiat.

Ai primit salariu si mincare de la firma aia timp de trei ani de zile iar acum singurul lucru la care te gindesti este cum sa te razbuni in instanta.
Ar trebui sa iti schimbi userul din "gentilom" in altceva pentru ca rationamentul tau nu este prea nobil.

Desi juridic ai dreptate, la moralitate ... nu prea. Esti chiar asa de disperat dupa bani incit onoarea nu mai are nicio valoarea pentru tine?

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
In aceasta situatie nu sunt numai eu si la momentul respectiv am specificat ca nu sunt de acord cu reducera salariului dar sunt obligat sa accept pentru ca nu am unde sa ma duc. Am fost asigurat ca este o masura provizorie si iata ca au trecut 3 ani in care am fost privat de de aceste sume de bani. Consider ca am dreptate si din punct de vedere moral(nu numai juridic) sa-mi recuperez toate drepturile care mi se cuvin. In toata aceasta perioada a trebuit efectiv sa ma infometez si sa-mi distrug sanatatea ca sa pot duce un ban acasa in timp ce patronul facea naveta la New York( si nu in scopuri de afaceri). Unde este moralitatea cand echipajului i-a fost redus salariul si personalului T.E.S.A. i-a fost marit? Criza se pare ca este doar pentru unii....
Parerea mea este ca va puteti recupera foarte usor in instanta diferentele dintre suma inscrisa in CIM si cea incasata efectiv , cu conditia ca in statul de plata sa fi semnat pentru suma incasata efectiv si nu pentru suma care figura in CIM!
Referitor la acea norma de hrana , daca ea nu apare in CIM si nici intr-un act aditional la CIM , atunci va fi greu de recuperat fiindca va trebui sa demonstrati ca primeati acea suma de bani reprezentand norma de hrana zilnica...
Succes!
:offtopic: Parerea mea este ca la salariul foarte mic pe care il primeati nici macar nu se mai poate pune problema de moralitate! Este la limita subzistentei umane! B-)
Va doresc mult noroc!
Asa este....salariul primit este la limita subzistentei si in aceasta perioada am avut de suferit si pe plan moral...lipsa unor alte oportunitati m-au obligat sa suport rusinea si povara acestui salariu de mizerie....:(
Am 4 ani de liceu de specialitate plus cursuri impuse de Autoritatea Navala Romana...am ajuns sa posed un brevet si rasplata este un salariu de muncitor necalificat...:(

Alte discuții în legătură

Adeverinta de salariu ulise_noob ulise_noob cu data de 20.08.2010 mi-a inregistrat contractul de munca .Intrebarea mea este: Cand imi poate elibera prima adeverinta de salariu? Si aici ma refer la ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa trecute in cim Mariralu Mariralu Buna ziua, Daca in firma unii salariati primesc tichete de masa acestea trebuie sa fie trecute in contract individual de munca ? si daca da unde anume ... (vezi toată discuția)
Bani de hrana si tinuta anibas anibas Sunt functionar public si conform contractului colectiv de munca am beneficiat de bani de hrana, in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constata ca ... (vezi toată discuția)