avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Buna ziua! Am o problema cu firma la care lucrez si sper sa ma ajutati in acest caz.
In data de 01.02.2007 m-am angajat la aceasta societate...in urma contractului individual de munca semnat la acea data urma sa fiu retribuit cu un salariu brut in valoare de 800 lei. Tot din acel moment urma sa mai primesc si suma de 30lei/zi reprezentand alocatia de hrana dar aceasta suma nu apare trecuta in contractul individual de munca. Mentionez ca meseria pe care o practic este de mecanic pe o nava. Incepand cu data de 01.05.2007 am fost anuntat telefonic ca,pe motiv ca nava este scoasa din exploatare, mi se reduce salariul la 600lei brut si alocatia de hrana la 25lei/zi. Situatia a continuat asa pana in data de 01.04.2009 cand ,pe motivul crizei financiare mi-a fost redusa alocatia de hrana la 13lei/zi...in aceasta situatie fiind si in acest moment. Am cerut o copie dupa cartea de munca(acestea sunt tinute la sediul firmei) si am constatat ca salariul de la data angajarii 800lei nu a fost modificat pana la data de 01.09.2008 desi eu net primeam salariul echivalent unei sume de 600lei brut...adica 450 lei net.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Imi pot recupera toate drepturile salariale incepand cu 01.05.2007 pe motiv ca modificarea contractului individual de munca nu a fost facuta prin incheierea unui act aditional ?
2. Imi pot recupera diferenta la alocatia de hrana desi ea nu este stipulata in CIM ?
3.Este "normal" ca incepand cu data de 01.01.2009 sa fiu platit cu salariul minim brut pe economie echivalent unui muncitor necalificat desi eu am o calificare si sunt incadrat pe o functie care necesita o calificare?
4. Toate firmele care au ca obiect de activitate transportul se supun contractului colectiv de munca la nivel de ramura transporturi? Mentionez ca la angajare am semnat doar CIM.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gentilom , utilizator 15:29, 3 Aprilie 2010
Alocatia de hrana o primesc pe un stat de plata pe care-l semnez...salariul este virat in contul bancar si nu semnez nici un stat de plata pentru el....in 3 ani nu am vazut un fluturas...nimic. Dovada mea este extrasul de cont.
Onoarea si respectul de sine nu are legatura cu marimea salariului.
Cuvintul dat nu are o valoare mai mare sau mai mica in functie de bani.

La fel cum serviciul prestat de avocat nu are legatura cu onorariul primit.

O astfel de rationalizare mi se pare gretoasa.

Alberto Kurtyan
Onoarea si demnitatea sunt valori inestimabile numai ca ele nu tin de foame.
Nu trebuie sa ne facem avocatul d------lui si sa-i aparam pe cei ce nu au nevoie de aparare.
Multi cauta sa speculeze si momentele de criza si se imbogatesc in mod nesimtit in timp ce altora li se cere sa fie gentilomi.
Daca legal are dreptate de ce nu ar fi si moral?
Eu stiam cam asa ceva:ceea ce este bun si bine fie ca e ilegal,fie ca e imoral fie ca ingrasa.
Parerea mea este identica cu cea a domnului Mihai Grigor..si nu am mai putut rabda sa nu-l apar pe bietul angajat.Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva tocmai astazi
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Asa cum spune si domnul Rosu Gheorghe onoarea nu tine de foame...si daca cineva nu a avut onoare acela fost angajatorul care nu a respectat contractul de munca incheiat. Am primit asigurari ca reducerea salariului este o situatie temporara si am avut rabdare 3 ani...am incercat sa fiu de buna credinta in tot acest timp dar din pacate am fost inselat. Si totusi tot ca sa fiu de buna credinta am sa incerc in prima faza o rezolvare pe cale amiabila a acestui litigiu...daca se va ajunge in instanta o sa fie doar pentru ca angajatorul a dorit acest fapt.

Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
gentilom, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de salariu ulise_noob ulise_noob cu data de 20.08.2010 mi-a inregistrat contractul de munca .Intrebarea mea este: Cand imi poate elibera prima adeverinta de salariu? Si aici ma refer la ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa trecute in cim Mariralu Mariralu Buna ziua, Daca in firma unii salariati primesc tichete de masa acestea trebuie sa fie trecute in contract individual de munca ? si daca da unde anume ... (vezi toată discuția)
Bani de hrana si tinuta anibas anibas Sunt functionar public si conform contractului colectiv de munca am beneficiat de bani de hrana, in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constata ca ... (vezi toată discuția)