avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CARACTER CONTENCIOS
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CARACTER CONTENCIOS

O PARERE!
In cazul OUG nr. 119/2007 sau Somatiei de plata un punct de vedere in legatura cu caracterul contencios al acestora
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 16:40, 2 Aprilie 2010
Sentinţă civilă nr. 1255/2004 – Tribunalul Galati

Prin cererea formulată de creditoarea SC HELOS SA, a solicitat emiterea unei somaţii de plată pentru suma de 911.910.804 lei reprezentând contravaloarea facturii şi penalităţii aferente în contradictoriu cu debitoarea SC ISPAT SIDEX SA Galaţi, invocând disp. O.G. nr. 5/2001.
Debitoarea a susţinut că facturile emise nu au fost ştampilate şi semnate şi nici nu s-a prevăzut clauza penală.
Tribunalul Galaţi - Secţia Comercială şi de Contencios-Administrativ, prin s.c. nr. 1255/27.09.2004 a respins cererea de emitere a somaţiei de plată.
S-a reţinut că, în cadrul procedurii necontencioase a somaţiei de plată, judecătorul nu administrează probe, nu judecă pricina, ci doar "pipăie" fondul, examinează actele, explicaţiile şi lămuririle părţilor.
Obiecţiile formulate de către debitoare referitoare la faptul că nu s-a onorat comanda, iar facturile emise nu poartă semnătura şi ştampila cumpărătoarei, conferă cererii creditoarei un caracter contencios şi impun administrarea de probe specifice unui proces purtat în condiţiile dreptului comun, o cercetare a aspectelor invocate echivalând deja cu judecata fondului, creanţa fiind contestată.
În aceste condiţii, cererea de emitere a somaţiei de plată întemeiată pe disp. O.G. nr. 5/2001 nu poate fi admisă, creditoarea putând să solicite pretenţiile pe calea dreptului comun.

Av. Claudiu Sorin Feteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata eleonora craciun eleonora craciun Buna, In cazul in care clientul nu achita facturile de marfa catre o societate comerciala, aceasta din urma inainte de al actiona in justitie pe client ii ... (vezi toată discuția)
Litigiu comercial dupa somatia de plata Username Username SUPUN ATENTIEI DVS. URMATOAREA SITUATIE. DUPA SOLUTIONAREA IREVOCABILA A SOMATIEI DE PLATA IN MATERIE COMERCIALA (OG.5/2001), PRIN ADMITEREA CERERII INITIALE ... (vezi toată discuția)
Somatie plata cata06 cata06 buna ziua am fost dat in judecata pentru neplata unor facturi de servicii(gunoi)emise in 2009-2010 in valoare de 42 ron la care mi-au adaugat penalitati de 35 ... (vezi toată discuția)