avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Portiera lovita in parcare in timp ce incarcam masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Portiera lovita in parcare in timp ce incarcam masina

Buna seara.
Pe scurt: Pe strada ingusta, in timp ce-mi puneam cumparaturile-n masina, o cetateanca m-a claxonat, n-a asteptat sa inchid portiera si si-a raschetat 3/4 din peugeot de portiera mea. N-a oprit nici in timpul accidentului si nici dupa - a parcat vreo 2 blocuri mai incolo.

Masina mea era parcata pe dreapta drumului (cu sens unic). Lipit de bordura-regulamentar.

Am incercat sa vorbesc cu ea, dar sustinea ca eu am fost de vina, asa ca i-am spus ca ne vedem la politie.

La politie insa s-a sucit, ca eu am deschis portiera, ca m-a claxonat s-o inchid, ca era cu a 1-a, si alte prostii. Politistii nu au crezut-o dar mi-au zis sa ma duc acasa sa caut actele masinii si sa le aduc.

Eu am pierdut portofelul si nu am carnetul, talonul, RCA-ul. Din copiile pe care le am de la RCA am realizat ca este expirat (de ceva luni).
Totusi nu ma consider vinovat, si cred ca ea ar trebui sa-mi repare portiera.

Ce e de facut ? Politia mi-a zis sa vin maine la 10 cu actele masinii, dar mi-au eliberat autorizatia de reparatie.

Multumesc anticipat,
Sorin


p.s.

Eu nu mai pot inchide portiera. Accidentul s-a petrecut in provincie.


iar la circumstantele doamneiavem:
conf art 71:
Conducatorul de vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat in afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-l corespunzator

ori doamna nici macar nu a oprit, ci si-a continuat deplasarea pana in parcarea blocului in care sta (noroc ca e un oras mic).

Art. 113
Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa ii determine pe acestia la manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei.

dansa m-a claxonat de la aproximatv 2 metri, iar daca nu o facea poate inchideam mai repede portiera.


Art. 132 Conducatorul vehiculului al carui mers inainte este obturat de un obstacol sau de prezenta altor participanti la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa opreasca pentru a permite trecerea vehiculelor care circula din sens opus.

doamna a redus viteza cand a vazut obstacolul (portiera mea) a claxonat, si dupa aceea a pornit si a lovit portiera in plin.


asa ca daca e vorba de circumstante, eu nu aveam rca, care vorba aia, pentru o masina folosita rar si care nu se misca - nu este o problema.
Ceva nu se leaga (ori a oprit ori a redus viteza)
Art.132 este inaplicabil
Art.113 nu va ajuta cu nimic (ati fi inchis mai repede portiera??) poate doar sa dea impresia ca intentionat v-ati prefacut a o inchide, deranjata de faptul ca un "oarecine", isi permite sa atentioneze un "ditamai"4x4 !Si dupa cum ati explicat, claxonul ar fi trebuit utilizat inca inainte de a da coltul (aflat sub 25m)
La ultima fraza - renuntati!Este o problema intotdeauna cand un proprietar nu are un RCA valabil pentru autovehiculul inmatriculat, fiind obligat de lege sa o faca, indiferent daca circula sau nu.Dovada este chiar evenimentul in discutie, in care era stationat.
Imi pare rau ca nu putem sa va dam sperante.Poate reusiti sa va impuneti argumentele in fata politistului.Asteptam vesti.
pai a ramas ca doamna e de vina si-mi repar usa pe rca-ul dansei. Iar dansa isi repara singura masina.
eu urmeaza sa platesc cateva amenzi:
n-am rca
n-am talon
n-am permis
vreo 1500 roni din care 1000 lipsa rca (care nu pot fi redusi la 500 in 48 de ore).

Practic, cred ca nu ma ajuta deloc limbajul pentru ca vad ca oricum ar fi ma fac prost inteles...
Mai povestesc odata:
Incarcam sacosa de cumparaturi in masina parcata in fata blocului, in randul de masini parcate din fata blocului.
Este parcare - improvizata deci stationare, pentru puritani. Oricum masina statea acolo de dimineata, nu e ca si cum m-am dat jos sa arunc scrumiera si am plecat. Si nu aveam intentia de-a pleca cu ea (mai aveam de cumparat doua garnituri de robinet si 12 sticle de vin).


2) Asigurarea la deschiderea usii s-a facut atunci cand am deschis usa.

3) Doamna a intrat intr-o usa care a fost deschisa cu aproximativ 2-3 minute INAINTE ca dansa sa VIREZE pe strada aia.

4) A folosit claxonul pentru a ma atentiona 'inchide ba portiera' desi regulamentul ii interzice. (si da, daca nu claxona poate intelegeam ca asteapta si m-as fi grabit, dar asa am crezut ca-mi zice ca trece, sa ma feresc)

5) Nu a asteptat sa o inchid, a condus masina prin ea (da, e 132 pentru ca obstacolul era acolo, nu s-a materializat asa din senin, si ai obligatia ca om normal la cap sa OCOLESTI obstacolele).

6) era destul loc pe strada pentru a ocoli (e strada cu sens unic) si chiar inainte de dansa a trecut masina de gunoi (pe langa portierele mele deschise).

7) Nu a oprit langa masina mea (macar sa facem o poza) ci a mers inca vreo 3-400 metri pana in parcarea unui bloc. (atentie, nu a oprit adica s-a deplasat continuu cu mine alergand dupa ea).

8) Nu a vorbit respectuos doamna (sa-mi dai rca-ul, oricum tu esti de vina, si cand i-am zis ca nu vorbim la per tu s-a incis si m-a trimis undeva). eu am folosit un limbaj civilizat si fata de dansa si fata de sotul ei.

9) la politie a mintit pentru ca a zis ca m-am dat jos din masina cand de fapt eu eram deja jos de mult. Dupa cateva minute a revenit la declaratia initiala.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu stationare, acrosare biciclist cu usa masinii vasile48 vasile48 Buna ziua. Am a vut un accident, eram in stationare cu masina, parcata regulamentar si am crapat usa masinii pt a scoate castile de la telefon prinse la ... (vezi toată discuția)
Cine e vinovat în situația prezentatã mai jos? adu12adryan adu12adryan salutare dragi colegi va cer sa ma lemuriti si pe mine in urmatoarea problema ma aflam stationat in perimetrul unui peco pasagerul meu din dreapta spate a ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra ... Gabriel19_82 Gabriel19_82 Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra daca este posibil. In data de 12.08.2020 m-am deplasat la piata din orasul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)