Buna ziua
Sunt un cumparator cu antecontract al unui imobil din Baciu jud. Cluj,am o intrebare pentru un avocat sigur de ceea ce stie. Se poate pune ipoteca pe un imobil cu mai multe apartamente unde fiecare apartament are un antecontract si un avans considerabil primit de la cumparatorii acestuia in forma de persoana fizica pe baza unui CF colectiv?Se poate face ceva ca sa se impiedice acest lucru de catre cumparatori?
In situatia in care antecontractele nu sunt inscrise in cartea funciara, se poate ipoteca.
/antecontractele nu reprezinta decat o promisiune de vanzare-cumparare care poate fi dusa la capat sau nu.
Alta ar fi situatia juridica a acelor apartamente daca promitentii-cumparatori ar formula o actiune in instanta de judecata prin care ar solicita constatarea transmiterea dreptului de proprietate de la vanzatori la cumparatori prin consemnarea restului de pret. In aceasta din urma situatie, dupa ce se depune actiunea la instanta de judecata competenta , toti promitentii cumparatori vor solicita de la registratura instantei de judecata un certificat de grefa din care sqa rezulte ca pe rolul instantei de judecata se afla dosarul civil cu nr,,,, din...., avand ca obiect constatarea dreptului de proprietate in vafoarea......ca urmare a incheierii antecontractului de vanzare-cumparare nr...din data de..... Cu acest certificat de grefa mergeti la Cartea funciara di formulati o cerere de inscriere prin care regitratorul de carte funciara sa noteze litigiul existent potrivit certificatului de grefa anexat si a antecontractului de vanzare-cumparare. Astfel, in aceasta din urma situati nu se va accepta sub nici o forma inscrierea vreunei ipoteci.'
Pentru a avea efect ceea ce am scris trebuie sa va grabiti....deoarece daca se face inscrierea ipotecii nu mai aveti cfe sa faceti....decat sa formulati o actiune in restituirea banilor dati ca avans cu dobanda aferenta clauzelor contractuale.
Dupa cum vedeti si dvs. situatia ii cam complicata,de aceeea as vrea sa va mai zic ce m-am hotarat eu sa fac si as vrea parerea dvs.Aceasta ipoteca este o amenintare pentru a le semna un act din care reiese ca suntem de acord ca la subsolul blocului sa se deschida un spatiu comercial cu destinatia restaurant unde sa se desfasoare evenimente cu muzica si voie buna,cu niste clauze care lasa de dorit. Nimeni nu este de acord sa semneze,de aceea ne ameninta ca ne pune ap. sub ipoteca pentru un credit. Eu totusi m-am gandit si am vorbit cu proprietarul ca daca imi da cf pe numele meu am sa-i semnez acel act.As putea sa-i dau semnatura pe acel act numai in momentul in care primesc cf-ul? Pe de alta parte trebuie sa-i mai dau un rest de plata la primirea cf-ului.In cazul in care in antecontract scrie ca restul de plata se achita prin credit ipotecar sau prin alte modalitati, as putea sa iau cf-ul si sa-l folosesc pentru un credit ipotecar urmand ca dupa obtinerea creditului sa le achit restul de plata fara sa-mi rezilieze contractul?(In contract se specifica ca restul de plata se achita la semnarea contractului in forma autentica si la primirea cf-ului). Deci va rog sa-mi spuneti in ambele situatii :1.semnarea actului,2. achitarea restului de plata,ce ar fi de facut.
Depinde cum ati facut contractul ala, ce scrie in el, daca aveti vreun termen de incheiere contract, daca aveti coinditii de respectat pentru promitentul-vanzator, daca aveti vreo interdictie de grevare sau nu...
Altfel, e nevoie sa vada un jurist ce se poate face...
Cumparare apartament
sofrana
Buna seara,as avea rugamintea sa ma ajutati cu un sfat{doresc sa cumpar un ap.de la persoana fizica.Persoana vrea un avans din care sa-si plateasca ipoteca pe ... (vezi toată discuția)
Precontract
HAICA DAN
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament,care era in acel moment ipotecat pentru un credit bancar la o anumita banca,fapt cunoscut ... (vezi toată discuția)