avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cel mai simplu divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cel mai simplu divort

Buna ziua,
In urma cu cateva luni m/am casatorit.Am facut o greseala pentru ca eu si sotul meu nu ne potrivim deloc si de cele mai multe ori ne aruncam cuvinte jignitoare si facem ca viata noastra impreuna sa fie un infern. Poate parea o nebunie dar aceasta in momentul de fata pare a fi unica solutie cand doi oameni maturi nu pot stinge un conflict.Cum trebuie sa procedez pentru a divorta?Exista vreo solutie in care se poate anula pur si simplu casatoria fara divort?Cat este durata celui mai simplu divort?
?
Cel mai recent răspuns: adi000000 , utilizator 18:10, 26 August 2012
Nu,nu exista nicio modalitate de anulare pur si simplu a unei casatorii.
Motivele de anulare a unui act pot fi lipsa de discernamant la semnare, viciile de consimtamant, lipsa formei/formalitatilor necesare pt intocmire etc.
Nu cred ca e cazul la dvs.

Daca ar fi trecut un an de la casatorie, puteati apela la divortul prin acordul partilor, conform art. 613 indice 1, Cod proc. civ., dar, pt ca nu a trecut, aveti la dispozitie procedura divortului de drept comun ( cu administrare de probe, martori etc.). Dureaza cateva pana la mai multe luni.
Nu cred ca indepliniti conditiile legale pentru a se dispune pe cale judecatoreasca anularea casatoriei.
Nefiind implinita perioada de un an de la casatorie ,trebuieste introdusa actiune de divort,pe care unul dintre dvs.,cel care o inainteaza trebuieste sa o dovedeasca cu acte si martori.
Cel de al doilea sot,cel parat,poate sa nu se prezinte ,decat doar la primul termen,la care sa depuna in scris o petitie si sa declare in fata instantei ca este de acord cu desfacerea casatoriei in conditiile solicitate de reclamant/a
Divort pe cale contencioasa, in fata instantei. Alta cale, nu exista ...deocamdata.
Reclamantul va trebui sa se prezinte in fata instantei la fiecare termen de judecata, pentru ca actiunea sa nu fie respinsa ca nesustinuta, iar apoi trebuie sa probeze temeinicia sa, respectiv ca motivele de divort sunt atat de grave incat casatoria nu mai poate continua, iar culpa este fie comuna sotilor, fie a sotului parat. Nu poate fi invocata propria culpa, exclusiva, de catre reclamant pentru desfacerea casatoriei, deoarece actiunea va fi respinsa. ;)
Nu am urmarit suficient stirea si nu stiu daca este cumva de actualitate, dar se discuta despre posibilitatea de a divorta in fata ofiterului de stare civila, in cazul in care nu sunt implicati copii! Merita intrebat la Primaria de domiciliu! Mai este si noua institutie a medierii, intrebati la judecatoria cea mai apropiata de domiciliul dumneavoastra. Altfel, la instanta!

Alte discuții în legătură

Cat costa un divort ??? elena1286 elena1286 Sunt o fata tanara si mam saturat de toate barbatului meu.Nu am nici o idee de cat ar costa divortul;si daca as castiga procesul ca e din vina sotului,as avea ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord aghiuta aghiuta la depunerea cererii de divort prezenta ambilor soti este obligatorie? (vezi toată discuția)
Reconventionala in actiunea de divort praporgescu praporgescu Situatia este urmatoarea; sotia introduce actiune de divort si cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului(motive: loviri repetate, injurii, betie) ... (vezi toată discuția)