avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala pasiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala pasiva

Buna ziua,
va prezint urmatoarea situatie: in urma testamentului facut de catre o familie persoana in numele caruia postat a descoperit la 3 ani de la decesul batrinilor ca acestia ar fi avut in proprietate 2500 mp de teren,conform adevetintei de rol agricol,eliberata de catre primarie si in care se mentiona ca batrinul figureaza pe rolul primariei cu o suprafata de 2500 mp. n baza legii 247 si a copiei testamentului facut in favoarea mea formulez cerere pt restiturirea terenului .Comisia locala de fond funciar respinge cererea si ma adresez instantei pt ca prin hotarirea ce o va pronunta sa oblige :primaria,comisia locala de fond funciar,si comisia judeteana la eliberarea titlului de proprietate. In cadrul procesului a formulat o cerere de interventie in nume propriu si un nepot al celor decedati,nepot ce a aparut dupa f multi ani. Mentionez ca eu in afara testamentului prin care batrinul imi lase toate bunurile la moartea sa,dar fara a se preciza in cpuprinsul testamentului de existenta terenului,poate pt ca batrinul uitase de el,formulez cererea de restituire a terenului in baza legii 247.
Instanta s-a pronuntat asa:

Respinge excepţia inadmisibilităţii cereri. Admite excepţia lipsei calit. p. pasive . Acordă termen . Încheiere
Respinge cererea ca neântemeiată. Respinge cererea de intevenţie ca neântemeiată. Cu recurs .


Va rog sa imi explicati cine nu are calitate procesuala pasiva si ce inseamna asta?nu inteleg ce inseamna asta si cine nu are in proces aceasta calitate?
era necesar obtinerea a unui certificat de mostenitor in urma testamentului pt a formula cerere in baza legii 247? sau era suficient depunerea testamentului in favoarea mea ?

Multumesc mult de tot pt sprijin.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 10:49, 6 Aprilie 2010
Calitatea pasiva se refera la paratul chemat de dvs in judecata, (daca ati chemat primaria). Comisia locala are calitate procesuala pasiva in procesele de fond funciar.
Am chemat in judecata atit primaria cit si comisia locala de fond funciar si comisia judeteana.Deci,cine nu are calitate procesuala pasiva in proces.Nu inteleg aceasta exprimare a instantei.
Dvs sunteti legatarul universal al defunctului. Cel putin asa reiese din faptul ca defunctul v-a lasat prin testament TOATE BUNURILE, fara a le enumera sau mentiona care sunt acestea.
Prin urmare, dvs trebuie sa mergeti la un notar si sa deschideti succesiunea dupa defunct avand asupra dvs testamentul si un rol fiscal de la primarie/adm.financiara cu toate bunurile pe care le detinea defunctul. Cu aceste acte notarul va emite certificatul de mostenitor, prin care va numeste succesorul defunctului si proprietarul bunurilor ce au apartinut acestuia, conform rolului fiscal.
Acest certificat de mostenitor va fi titlul dvs de proprietate. Acest certificat de mostenitor va trebui transmis la admin.fin. pentru inscrierea dvs in rolul fiscal si la cartea funciara/OCPI.
Daca cererea dvs de chemare in judecata a avut ca temei legal Legea 247/2005 (care modifica Legea 10/2001, legea 18/1991, legea 1/2000, nu stiu care din aceste legi ar fi putut sta temei legal in cererea dvs) a fost respinsa ca neintemeiata, pentru ca nu acesta (legea 247) era temeiul legal pe care trebuia sa va intemeiati cererea.
Prin cererea bazata pe legea 247 se poate cere constituirea/reconstituirea terenurilor luate/preluate abuziv. Or, inteleg de la dvs ca defunctul apare ca proprietar in actele primariei. Prin urmare, nu aveti cum sa solicitati restituirea a ceva care exista in posesia dvs.
In aceasta cerere calitate procesuala pasiva (adica capacitatea de a sta in instanta in calitate de parat = persoana care este obligata la a face sau a nu face ceva, persoana titulara de obligatii), din punctul meu de vedere, nu apartinea nici primariei, nici comisiilor.
Dar, ar trebui sa verificati si in intampinarile depuse de parate, care dintre ele a ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si veti vedea a cui exceptie a fost admisa de catre instanta.
Dupa cum v-am scris mai sus, trebuia sa mergeti la notar si obtineati ”titlul de proprietate”.
SUCCES !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras de carte funciara si intabulare madalinbm madalinbm Buana ziua. Ma numesc M.B. Socrul meu care se numeste B.I. detine o casa mostenire de la parintii sai ce au decedat. Tatal sau a decedat in 1981. De pe urma ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare/ modificarea/ constatarea nulitatii titlului de proprietate Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua. S-a emis un titlu de proprietate in baza Legii 18/1991. Ulterior se constata de catre Comisia Locala de fond funciar ca una dintre parcelele ... (vezi toată discuția)
Recuperare procent diminuare teren florynm79 florynm79 Buna ziua.Am o problema si poate ma puteti ajuta.Mama mea a mostenit o suprafata de teren dar cand a fost pusa in posesie si i-a fost eliberat titlul de ... (vezi toată discuția)