avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de acceptare mostenire:unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de acceptare mostenire:unic mostenitor

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie sa procedez.
Ambii parinti au decedat:
-mama in august 2007
-tata in 11.10 2009
Sint unica mostenitoare si nu exista alte probleme de mostenire.
Dupa moartea tatalui meu (pe 11.04.2010 se implinesc 6 luni)a ramas un apartament,si inteleg ca ar trebui sa fac succesiunea pina in 2 ani pt.a nu plati si tx.la stat.
-Problema este ca nu stiu daca trebuia obligatoriu facuta succesiunea si dupa mama...era necesar in sit.in care sint unica mostenitoare?..trebuia sa fac 2 succesiuni si dupa ea si dupa tata?...problema este ca daca este asa am depasit deja 2 ani cu ...8 luni!
-acum dupa tata trebuie neaparat sa fac declaratie de acceptare a mostenirii pina in 6 luni?

Multumesc frumos !

Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 14:45, 7 Aprilie 2010
Hristos a inviat ! Dezbaterea succesiunii se face in 6 luni de la deschiderea succesiunii (deschiderea procedurii succesorale notariale reglementate de Legea nr. 36/1995 privitoare la notarii publici şi activitatea notarială) , deschiderea succesiunii facandu-se in momentul prezentarii dvs. la notariat , deci sunteti in termen !!!
In momentul in care va veti hotara sa deschideti succesiunea o veti face in acelasi timp si pentru mama si pt tata (succesiune succesiva) scutind astfel timp si bani .. In legatura cu taxa , nu exista nicio facilitate din punct de vedere al taxelor notariale, daca deschideti succesiunea in 6 luni sau in 3 ani . Numai bine !
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
buna ziua!
succesiunea se deschide prin moarte, cele 2 succesiuni sunt deschise.
daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, nu veti plati impozit catre stat in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale.
Multumesc mult!

M-ati incurcat putin!
-..termenul de acceptare a mostenirii ,nu este de 6 luni de la deces?..cum adica de la "deshiderea succesiunii"
-sa inteleg ca in momentul acceptarii mostenirii,trebuie deschisa si succesiunea..nu se poate mai tirziu..pina in 2 ani?

-...dar termenul de descidere a succesiunii fara tx.la stat nu este de 2 ani..este 3?

Cit priveste momentul deschiderii succesiunii..as prefera sa fie ceva mai tirziu!(..nu acum .).din cauza banilor.!.
- inteleg de la dvs.ca nu este nici o pb.legata si de succesiunea dupa mama!
succesiunea se deschide prin moarte.
dezbaterea succesiunii este altceva.
veti avea de platit impozit catre stat in cuantum de 1%.
Concret
-eu acum (pina in 6 luni) trebuie doar sa dau declaratie de acceptare sau trebuie sa deschid si succesiunea?
-Si daca pot sa fac o unica succesiune doar dupa tata(succesiune comuna)..ca asa am inteles ..de ce trebuie sa platesc 1%(asta nu ar fii trebuit doar in sit in care se facea succesiunea si dupa mama?)

Alte discuții în legătură

Mi-au murit amândoi părinții și sunt unicul moștenitor. de ce trebuie să dezbat două succesiuni? dan66aurel dan66aurel Mama a decedat in noiembrie 2012, tata a decedat in mai 2017, nu am facut succesiune dupa mama si am demarat acum dupa ce a decedat si tata. Am mers la un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Termen succesiune georgetadiaconu georgetadiaconu in cat timp trebuie dezbatuta succesiunea,daca tata a decedat acum 4 ani,iar mama,anul trecut,dupa tata nu s-a dezbatut,sunt 4 mostenitori si cat timp exista ... (vezi toată discuția)