Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie sa procedez.
Ambii parinti au decedat:
-mama in august 2007
-tata in 11.10 2009
Sint unica mostenitoare si nu exista alte probleme de mostenire.
Dupa moartea tatalui meu (pe 11.04.2010 se implinesc 6 luni)a ramas un apartament,si inteleg ca ar trebui sa fac succesiunea pina in 2 ani pt.a nu plati si tx.la stat.
-Problema este ca nu stiu daca trebuia obligatoriu facuta succesiunea si dupa mama...era necesar in sit.in care sint unica mostenitoare?..trebuia sa fac 2 succesiuni si dupa ea si dupa tata?...problema este ca daca este asa am depasit deja 2 ani cu ...8 luni!
-acum dupa tata trebuie neaparat sa fac declaratie de acceptare a mostenirii pina in 6 luni?
Hristos a inviat ! Dezbaterea succesiunii se face in 6 luni de la deschiderea succesiunii (deschiderea procedurii succesorale notariale reglementate de Legea nr. 36/1995 privitoare la notarii publici şi activitatea notarială) , deschiderea succesiunii facandu-se in momentul prezentarii dvs. la notariat , deci sunteti in termen !!!
In momentul in care va veti hotara sa deschideti succesiunea o veti face in acelasi timp si pentru mama si pt tata (succesiune succesiva) scutind astfel timp si bani .. In legatura cu taxa , nu exista nicio facilitate din punct de vedere al taxelor notariale, daca deschideti succesiunea in 6 luni sau in 3 ani . Numai bine !
buna ziua!
succesiunea se deschide prin moarte, cele 2 succesiuni sunt deschise.
daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, nu veti plati impozit catre stat in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale.
M-ati incurcat putin!
-..termenul de acceptare a mostenirii ,nu este de 6 luni de la deces?..cum adica de la "deshiderea succesiunii"
-sa inteleg ca in momentul acceptarii mostenirii,trebuie deschisa si succesiunea..nu se poate mai tirziu..pina in 2 ani?
-...dar termenul de descidere a succesiunii fara tx.la stat nu este de 2 ani..este 3?
Cit priveste momentul deschiderii succesiunii..as prefera sa fie ceva mai tirziu!(..nu acum .).din cauza banilor.!.
- inteleg de la dvs.ca nu este nici o pb.legata si de succesiunea dupa mama!
Concret
-eu acum (pina in 6 luni) trebuie doar sa dau declaratie de acceptare sau trebuie sa deschid si succesiunea?
-Si daca pot sa fac o unica succesiune doar dupa tata(succesiune comuna)..ca asa am inteles ..de ce trebuie sa platesc 1%(asta nu ar fii trebuit doar in sit in care se facea succesiunea si dupa mama?)