avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului - pot beneficia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului - pot beneficia in situatia in care firma la care sunt angajata intra in faliment inainte sa nasc?

In mare povestea mea. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la mijlocul lui iulie 2010. Din decembrie 2009 sunt in concediu medical, avand o sarcina cu mari probleme. Am depasit cele 90 de zile de CM permise de lege, am fost la comisie si mi s-a prelungit. La inceputul lunii mai am aflat ca pot intra in Concediu prenatal, dar problema este ca firma la care sunt angajata se aude ca intra in faliment, ce se intampla cu mine in aceasta situatie. De asemenea se pare ca nu sunt platite la stat toate datoriile precum sanatate, somaj, impozit etc. de catre firma. In aceasta situatie pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Legat de indemnizatia de cresterea copilului care reprezinta 85% din veniturile de pe ultimele 12 luni:
1. Care sunt cele ultime 12 luni daca eu nasc in iulie 2010?
2. Care venit se ia in calcul net sau brut (venituri din salarii)?
3. Care sunt legile valabile in prezent pentru aceasta indemnizatie?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 23:52, 6 Aprilie 2010
1. calculati 12 luni inainte( depinde cand nasteti in iulie daca se ia in calcul sau nu)
2.brutul-impozitul= baza de calcul

daca intra in faliment si dvs. veti intra in somaj.
nu conteaza decat plata impozitului ...
Daca firma intra in faliment sunt doua solutii:
1. va desface contractul de munca inainte de a incepe concediul prenatal prin desfiintarea postului, situatie in care beneficiati de ajutor de somaj (daca aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24); in acest caz duceti la ANOFM certificatele de concediu medical si veti primi indemnizatie de maternitate (somajul se intrerupe si se reia dupa ce terminati cele 126 concediu de maternitate + concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani;
2. daca firma intra in faliment dupa ce ati inceput concediul de maternitate duceti certificatele medicale la Casa de sanatate de care apartineti cu domiciliul, sau la somaj daca intrati in somaj.

Indemnizatia pentru concediu crestere copil se calculeaza in functie de veniturile nete din ultimele 24 luni inaintea nasterii copilului. Acestea pot fi: salariu, indemnizatie concediu medical, indemnizatie de somaj, etc.
Puteti intra in concediu crestere copil din somaj.
Legea care se refera la acest lucru este OUG 148/2005. Au fost aduse modificari prin OUG 28/2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului dupa somaj dana rod dana rod Buna ziua. Am tot citit ce implica concediul de crestere copil si am totusi mai multe neclaritati. Poate ma ajutati, va rog. De la 01.02.2012 sunt in ... (vezi toată discuția)
Daca firma da faliment inainte sa nasc....ce se intampla? ContSters129640 ContSters129640 Buna ziua! Sunt insarcinata si lucrez la o firma care, cred eu, va da faliment. De aceea sunt foarte ingrijorata. Eu ar trebui sa nasc la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de crestere a copilului cosmina1591 cosmina1591 Buna ziua! As avea o intrebare in ceea ce priveste calcularea indemnizatiei de crestere a copilului pana la indeplinirea varstei de 2 ani. Din cate stiu, ... (vezi toată discuția)