avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cumparare imobil în timpul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cumparare imobil în timpul divortului

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : intentionez sa cumpar un imobil, prin credit ipotecar obtinut de mine pe baza venitului meu, dar în paralel ma pregatesc pentru deschiderea unui proces de divort (care nu a putut avea loc pâna acum, deoarece am sperat ca vom ajunge la un acord pentru divort, ceea ce nu s-a întâmplat).
Cum pot proceda pentru ca imobilul pe care doresc sa-l cumpar sa fie doar bunul meu propriu si sa nu fie luat în considerare pentru partaj ? e posibil ca celalalt sot sa dea eventual o declaratie la notar prin care sa afirme ca nu contribuie cu nimic la acea achizitionare si deci ca nu are nicio pretentie referitor la acel imobil ?
Ideea era sa astept terminarea divortului pentru ca totul sa fie curat si clar, dar nu toti proprietarii care vând pot astepta, si nu as vrea sa pierd vreo ocazie doar pentru ca nu am divortat înca.
Multumes pentru orice sugestie sau sfat.
Cel mai recent răspuns: syma , utilizator 18:07, 6 Aprilie 2010
Nu e valabila nici o declaratie din partea sotului.
Pana la ramanerea def. si irevoc. a hotararii de divort sunteti prezumati casatoriti, deci orice bun cumparat este bun comun si intra in masa partajabila.
Asteptati pana se termina.
incheiati un antecontract de vanzare cumparare si apoi actul in forma autentica dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hot de divort
nici sa faceti credit, casatorita fiind, nu puteti fara ca sotul sa fie de acord. pe actele de cumparare va scrie ca sunteti casatorita, iar acest imobil va fi supus partajarii. mai asteptati, decat sa va complicati inutil
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
ContSters79003, utilizator
In practica judiciara au existat si cazuri in care sotii au dat astfel de declaratii in timpul casatoriei dar nu pentru a-si imparti anumite bunuri ci pentru a se preciza cotele de contributie ale fiecaruia dintre soti la dobandirea unor anumite bunuri.

Cel mai bine (din punct de vedere al achizitionarii unui imobil) ar fi sa divortati si apoi sa dobanditi o anumita proprietate.

Cu toate acestea exista si alte variante, cum ar fi :dobandirea proprietatii pe un alt nume, intocmirea unui antecontract cu achitarea integrala apretului urmand ca transferul proprietatii sa se produca peste cateva luni, utilizarea simulatiei, etc.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Imobil bun propriu - bun comun dupa casatorie? kenshy kenshy Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Din ce stiu si din ce am citit, nici un bun propriu nu devine bun comun dupa casatorie, prin urmare nici un imbil de ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa inainte de divort, fara ca sotia sa fie codebitor gabiistancu gabiistancu Buna ziua, Tocmai am depus cu sotia actele de divort, prin acordul partilor, urmand sa revenim in 30 zile pentru decizia finala. impartirea bunurilor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doi soti, in momentul casatoriei au avut bunuri proprii, ... SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna ziua.Doi soti, in momentul casatoriei au avut bunuri proprii, fiecare cu copii majori la momentul casatoriei . Dupa 2 ani, divorteaza la Starea civila ... (vezi toată discuția)