avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare mostenire

Buna ziua,

Am mostenit de la bunica mea un apartament in Romania pe care l-am vandut si vreau ca baii obtinuti sa-i folosesc in cumpararea unei proprietati in Anglia. Sunt casatorita cu cetatean roman, casatoria a fost oficiata in Romania.

Intrebarea mea este daca pot sa fac in Romania vreun act notarial in care sotul meu sa recunoasca ca acesti bani din mostenire mea i-am investiti in proprietatea din Anglia. Doresc sa fac acest act notarial ca in cazul in care in viitor se va ajunge la divort si implicit la partaj acesti bani din mostenire sa nu fie instrainati si sa nu intre la capitolul "bunuri obtinute in timpul casatoriei". Va multumesc aticipat.
Cel mai recent răspuns: JuliaM , utilizator 15:42, 15 Februarie 2011
Art. 31-Codul Familiei
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Potrivit acestui text de lege,lit.b ne arata ca daca ati dobandit acest apartament prin mostenire de la bunica,acesta reprezinta bun propriu si nu este supus partajarii in cazul in care divortati de sot.In concluzie ,nu mai este nevoie de nici o alta formalitate.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Dar cum pot eu sa dovedesc ca banii din mostenire i-am folosit in cumpararea proprietatii din Anglia daca nu am un document doveditor (o declaratie notariala din partea sotului) ? In cazul unui divort sotul poate sa spuna ca proprietatea din Anglia a fost cumparata impreuna fara sa recunoasca contributia mea din mostenire.
daca era vb de o casa cumparata in romania, ati fi mentionat in actul de cumparare provenienta banilor. fiind vb de un imobil in alta tara, mi-e teama ca acesta il veti partaja dupa legea locului, in uk, deci nu cred ca faceti rau daca ati consulta un av acolo.
imi cer scuze dar am uitat sa precizez ca banii obtinuti din mostenire ii folosesc drept avas in cumpararea proprietatii, deci reprezinta doar 10% din valoarea intregii proprietati.

de ce sa consult un avocat din UK?Divortul si partajul nu se vor deschide in Romania?
Doamna ,nu trebuie sa justificati acesti bani in fata nimanui.Intai divortati,apoi cumparati imobilul in UK.La partajul din Romania acesti bani proveniti din vanzarea imobilului pe care l-ati vandut ,reprezinta bani obtinuti din vanzarea unui bun propriu.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite in timpul casatoriei flowersun flowersun Buna ziua, Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Partaj sskk sskk Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil inainte de casatorie ,intabulare dupa casatorie sabina492005 sabina492005 buna ziua, ma numesc suciu sabina si nu e prima data cand cer ajutorul pe acest forum problema mea este urmatoarea:am cumparat un apartament in inauarie anul ... (vezi toată discuția)