avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită neplata credit ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

neplata credit ipotecar

Sa zicem ca X are un credit ipotecar, garantat cu imobil. Nu mai plateste rata. Ce masuri poate lua banca impotriva lui, in afara executarii garantiei? In conditiile in care X nu detine in proprietate alte bunuri mobile sau imobile...
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 16:40, 7 Aprilie 2010
Daca nu are giranti pe care sa ii execute atunci ii poate pune prin executor judecatoresc (dupa un eventual proces) poprire pe salariu conform prevederilor legale.B-)
In rest ...nimic!
:luck:
nu este nevoie de nici un proces.
Executorul bancar va depune o simpla cerere la judecatorie prin care va cere incuviintarea executarii silite a contractului respectiv.(sa nu asteptati sa fiti citati s-au instiintati caci nu se va intampla acest lucru)
Dupa obtinerea incuviintarii executarii vi se vor popri salariile dumneavoastra cat si girantilor, se bor bloca eventualele conturi bancare si se vor vinde toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea dumneavoastra si a girantilor.
Vi se va interzice sa vindeti bunurile mobile si imobile fapta ce se pedepseste cu inchisoare
Salariu nu am, decat ajutor de somaj (daca pune poprire 1/3 din 500 RON... asta e!), conturi bancare - nu, bunuri mobile/imobile in afara de casa ipotecata - nu am, giranti nu exista, nu s-au solicitat.
Totusi, ce se intampla in acest caz?
Si cand se prescrie datoria ramasa catre banca, dupa executarea garantiei? Adica, cati ani nu pot avea nimic pe numele meu?
Teoretic se prescrie,dar practic va avea grija banca sa nu se prescrie..
ionuttem83 a scris:

Vi se va interzice sa vindeti bunurile mobile si imobile fapta ce se pedepseste cu inchisoare

Ei, nici chiar asa!
Vanzarea unui imobil pentru care s-a constituit o ipoteca conventionala nu este interzisa, cu atat mai putin sa fie pedepsita de legea penala!
Doar daca se dispunea o IPOTECA LEGALA (sechestru asigurator), iar ulterior inscrierii in CF a ipotecii, debitorul vindea "de sub sechestru", abia atunci putem vorbi despre ceva elemente constitutive ale unei infractiuni.

In privinta prescriptiei datoriei bancare..sunt f multe de spus...
Dar consider ca si pentru aceasta datorie poate interveni prescriptia intrucat: atat timp cat poprirea nu este supusa perimarii iar debitorul nu are venituri din salarii sau alte sume existente in conturi, banca nu va putea incasa nimic prin poprire. Ok, nu intervine perimarea popririi dar...poate interveni prescriptia atat timp cat...banca nu are ce acte de executare sa mai faca in privinta popririi (in situatia descrisa mai sus).
Totodata, daca banca dupa ce a poprit conturile debitorului si tertii, pentru a-l putea executa silit pe debitor, va constata ca nu poate executa nici mobiliar nici imobiliar..cam ce acte intreruptive a cursului prescriptiei ar mai poate sa faca? Va spus eu: nici unul!

Dar ...cum spuneam, sunt foarte multe de spus despre creditele bancare..prescriptii..etc.

Uitam: ptr. userul make_ar: sumele cuvenite somerilor nu pot fi urmarite silit decat ptr...vezi art409 (4) cod proc.civila. Creanta bancii nu intra in aceasta categorie, deci nu iti pot popri suma pe care o incasezi ca somer.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita zumy zumy Buna ziua! am girat cu apartamentul in care locuiesc pentru o linie de credit a unei firme, in anul 2007. In contractul de imprumut mai exista si un alt ... (vezi toată discuția)
Executare silita aleszia aleszia Asupra caror bunuri se poate indrepta o banca si in ce ordine, daca un debitor are creante de satisfacut la 2 banci, dintre care la o banca are locuinta sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita pt credit neachitat raulroca raulroca Buna ziua, Am un credit restant (13,000 lei) de mai bine de 8 luni (nevoi personale, fara giranti, garantii, etc.), iar recent, am intocmit impreuna cu ... (vezi toată discuția)