avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire vacanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire vacanta

Asociatul X dintr-o S.R.L. unde mai sunt inca 2 asociati ,decedeaza si nu lasa mostenitori legali cunoscuti. Dupa 6 luni de la deces nu s-a depus nici o cerere de deschidere a succesiunii. Cui revin partile sociale ale defunctului? Statului? :))
Daca in statut nu se prevede altfel, statul este asociat:-/
Este exact pe dos. Daca in actul constitutiv nu s-a prevayut expres o clauza de continuare a societatii cu mostenitorii asociatului decedat, atunci societatea este obligata la plata parti sociale catre succesor conform ultimului bilant contabil aprobat. Nu am insa un raspuns clar, concret, din paractica, la acesta probelema. N-am intalnit-o.
In actul constitutiv este prevazuta o clauza de continuare cu mostenitorii! Dar asa cum am aratat, dupa mai mult de 6 luni de la deces nu a aparut nici un mostenitor si nu are descendenti, ascendenti sau sot supravietuitor. Cui trebuie sa se adreseze in acest caz ceilalti 2 asociati ? Statul de cine este reprezentat in situatia unei succesiuni vacante? Situatia este presanta deoarece decedatul era si administrator unic si numirea unui alt administrator presupune modificarea actului constitutiv care la randul ei nu se poate face decat daca actul aditional de modificare si numire a unui nou administrator trebuie sa fie semnat de catre toti 3 asociatii. Este un cerc vicios din care nu stim cum sa iesim! Va rugam sa ne ajutati cu o parere cel putin pentru a incerca sa iesim din acest "labirint".
Cate parti sociale au cei doi asociati ramasi? Pentru ca actele emise de societate in aceasta perioada sa fie valide este necesar sa le semneze impreuna cei doi asociati, ca si cum societatea nu ar avea administrator. Ulterior vor fi ratificate de al treilea mostenitor.
Demarati intre timp procedura succesorala notariala cf. art. 68 din Legea notarilor 36/1995 ("Procedura succesorala notariala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate"). Pentru a nu fi necesar sa asteptati pana la eliberarea certificatului de vacanta succesorala, cereti notarului sa numeasca un custode in persoana unuia dintre cei 2 asociati, astfel sa puteti lua decizii (art. 73 alin. ultim aceeasi lege: "În succesiunea în care exista indicii ca urmeaza a fi declarata vacanta, notarul public va putea încredinta administrarea provizorie a bunurilor succesorale unui curator desemnat, cu încunostintarea autoritatii administrativ-teritoriale"). Desi legea nu distinge, consider ca aceasta administrare se poate face si la cererea unei persoane interesate, nefiind numai la latitudinea notarului.
Toate acestea ar putea dura intre 1 si 2 saptamani, in functie de profesionalismul notarului si de onorariul platit acestuia. Dar pana numirea unui curator poate trece fie o zi (timp in care notarul primeste raspunsul daca s-a deschis unei alte succesiuni anterioare dupa aceeasi persoana; procedura obligatorie) sau mai mult in functie de cat de repede il convingeti / se convinge notarul ca sunt sanse sa nu existe mostenitori. Avand in vedere faptul ca legea ii permite ca acest fapt sa ramana la latitudinea sa ("exista indicii" ca succesiunea va fi declarata vacanta nu il face pe notar sa raspunda in cazul in care ulterior apare un mostenitor), este posibil ca numai pe baza declaratiilor asociatilor sa fie numit un curator.
Bafta multa!!!
Avocat Liliana Gradinaru
...m.f.p. prin dir. gen. a finantelor publice...se face o adresa catre ei din partea b. notarial competent...

Alte discuții în legătură

3 ani fara administrator monjum06 monjum06 buna ziua, sunt utilizator nou pe acest forum si am vazut ca subiectele sunt diverse. As avea si eu o intrebare care pentru multi poate parea o intrebare ... (vezi toată discuția)
Asociat unic decedat - cum se numeste administratorul koddi koddi Asociatul unic a decedat, statutul are clauze de continuare cu mostenitorii, eu sunt sot supravietuitor, vin in concurs la mostenire cu fratii si parintii, si ... (vezi toată discuția)
Numire administrator srl elsa_a elsa_a buna ziua! as avea doua nelamuriri, legate de numirea/revocarea din functia de administrator al unui SRL: 1. este posibil ca in cazul aga asociatul sa ... (vezi toată discuția)