avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai e garantata proprietatea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai e garantata proprietatea?

Poate ca problema mea are o tenta de contencios administrativ dar fiind in principal vorba de proprietate va rog sa ma lamuriti si pe mine in speta ce urmeaza:
O persoana fizica, in calitate de chirias la acel moment, cumpara de la stat un imobil in baza legii 112/1995 achitand integral contravaloarea respectivului imobil.Trece termenul de 10 ani pentru care exista interdictia de instrainare insa la primaria de circumscriptie exista o notificare cu privire la retrocedare formulata de fostul proprietar (cel de la care a nationalizat statul imobilul) conform legii 10/2001.In aceste conditii se mai poate bucura actualul proprietar de dreptul sau real care chipurile mai este si garantat de catre statul roman?Mai exact, poate instraina imobilul sau o parte din acesta?
In speranta ca voi primi un raspuns cat mai elocvent va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 22:17, 8 Februarie 2007
Instantele romane nu au fost unitare cu privire la aceasta problema, insasi Curtea Suprema schimbandu-si mosdul de rezolvare a problemei - ba odata se anula contractul prin care chiriasul a cumparat, ba in alta data nu se anula fiindca era considerat de buna credinta. Sunt si o sumedenie de hotarari CEDO cu privire la acest lucru.

In concret:D, cat timp nu vi s-a anulat titlul de proprietate si nu exista nici o interdictie de a instraina, puteti vinde linistit. Contractul e perfect valabil.
Insa, daca fostul proprietar isi inscrie litigiul la Cartea funciara, cumparatorul numai poate invoca buna credinta - adica nu va putea spune ca el nu stia ca bunul e litigios si exista riscul sa i se anuleze si lui contractul ca efect al anularii celui al dvs. (daca se-ntampla asta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala pasiva Codruta77 Codruta77 In 2003 am cumparat un apartament de la succesoarele fostei chiriase a statului care l-a cumparat de la stat in 1996 in baza legii 112/1995. Mostenitoarele ... (vezi toată discuția)
Cumparator de buna credinta Mircea Razvan Mircea Razvan O sora a bunicului meu de mama ce nu a avut copii a detinut in Bucuresti o casa si un apartament.Bunuri obtinute din munca de farmacist si din vanzarea cotei ... (vezi toată discuția)
Oug 40/1999 privind protectia chiriasilor sorin_g sorin_g Cui se adreseaza art.44 din OUG 40/1999? Eu am inteles ca art.44 din OUG 40/1999 se refera la interdictia de instrainare doar a imobilelor nationalizate, ... (vezi toată discuția)