Nasterea dreptului la actiune se refera la actiunea in justitie si la dreptul de a cere executarea silita. Momentul nasterii dreptului la actiune are relevanta sub aspectul curgerii termenului de prescriptie. Termenul general de prescriptie este de 3 ani, in materia drepturilor de creanta. In cazul acţiunii în răspundere pentru paguba cauzată prin fapta ilicită şi în cazurile asimilate, prescripţia începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia (ori putea) să cunoască paguba şi pe cel care răspunde de ea, sau de la expirarea termenului prevăzut de lege .
In privinta drepturilor neafectate de vreun termen sau conditie( drepturi civile pure si simple) , dreptul la actiune ia nastere din momentul nasterii raprortului de drept civil. In privinta drepturilor afectate de termen sau conditie, dreptul la actiune se naste din momentul implinirii termenului , a realizarii conditiei...
Practic, daca dreptul la actiune nu este materializat in termenul prevazut de lege, intervine stingerea dreptului material la actiune, fara ca aceasta sa presupuna stingerea a insusi dreptului respectiv, ci doar refuzul organelor statului de a-ai mai da concursul, sustinere, in vederea obtinerii unui drept in instanta.cam asa stau lucrurile.
Nasterea dreptului la actiune se refera la momentul din care se poate introduce actiunea in justitie. Din acest moment incepe sa curga termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii in justitie.