Hristos a inviat!
stiu ce inseamna plata in acord teoretic dar practic....nu! am urmatoarele neclaritati, poate ma ajutati:
1. daca pe societate am toate contr ind de munca cu salariu negociat, in fct de persoana respectiva si din luna aprilie se doreste plata in acord cum procedez?
2. trebuie sa am prevazut in contractul colectiv de munca? pot sa o introduc aceasta clauza acum? nu pot opera aceasta modificare pana nu-mi vine rezolutia de la Directia Muncii?
3. cat va fi atunci salariul de incadrare din cartea de munca? cat a fost? si doar salariul negociat difera? la care salariu se platesc contrib aferente bugetului de stat? si tot la fel se calculeaza?
Poate ma ajutati si cu legislatia corespunzatoare... nu prea am gasit decat teorii!
Multumesc frumos.
Art. 39. - (1) Formele de organizare a muncii şi de salarizare ce se pot aplica sunt următoarele:
a) în regie sau după timp;
b) în acord;
c) pe baza de tarife sau cote procentuale din veniturile realizate;
d) alte forme specifice unităţii.
(2) Organizarea muncii şi salarizarea în acord pot avea loc într-una din următoarele forme:
a) acord direct;
b) acord progresiv;
c) acord indirect;
(3) Acordul direct, progresiv sau indirect se poate aplica individual sau colectiv.
(4) Formele de organizare a muncii şi de salarizare ce urmează să se aplice fiecărei activităţi se stabilesc prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau, după caz, instituţie.
Va trebui sa stabiliti aceasta forma in CCM, sa aveti elaborate normative tehnice de timp si tehnologi-normatori.
Salariul actual va fi stabilit in lei/ora acord prim incheierea actului aditional la CIM tinand cont de salariul negociat si programul lunar de lucru mediu in anul respectiv. Va trebui sa calculati fondul de timp anual tinand cont de :
- zile calendaristice
- zile nelucratoare
- fond de timp disponibil
- CO zile/om/an
- CM zile/om/an
- inv. si nemot.zile/om/an
- intreruperi zile/om/an
suplimentare zile/om/an
Rezulta - FOND DE TIMP EFECTIV
si - INDICE DE UTILIZARE
Contributiile cred ca se platesc la salariul brut negociat.
Revedeti teoriile la care ati facut referire si le puneti in practica.
Renumeratie-angajati
k.ioan
Buna ziua,
As vrea sa stiu daca se pot plati angajatii /bucata produsa sau e necesar si un salariu brut (ex. mimimul pe economie)?
Producem pulovere si ar fi ... (vezi toată discuția)