avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna seara.
Am si eu o problema pe care nu stim cum s-o rezolvam pentru ca fiecare ne zice altceva.
In 13.071971 socrii mei au cumparat 372 mp teren si constructie dintr-un total de 594 mp, restul ramanand in indiviziune cu persoana care a vandut. Socrii mei aveau un singur copil si nu au avut voie sa cumpere tot terenul si constructia. Pe restul suprafetei cei 2 proprietari, soti si sotie fac testament in favoarea socrilor mei. Mentionez ca ei nu locuiau in aceeasi curte cu socrii mei, ci in alt oras. De toata proprietatea au avut grija socrii mei. In anul 1978 moare doamna, iar in 1979 domnul revoca testamentul lui. Nu stim daca s-a facut dezbatere dupa doamna, ca socrii mei nu au fost chemati cu testamentul respectiv (care. repet, era doar pe cei 222 mp din curte). Domnul moare in martie 1982, am intrat in posesia certificatelor de mostenitor, in care nu se face nici o mentiune de testamentele pe care noi le aveam. In aprilie 2009, dupa moartea socrului meu, sotul s-a dus sa-si faca certificatul de mostenitor. Bineinteles ca de la fisc s-a dat ca platim pentru toata suprafata si cladirea, iar din actul de proprietate nu suntem proprietari decat pe 372 mp. Nu stim ce sa facem mai departe. Un notar din localitatea de domiciliu al celor care ne-a lasat testamentul a zis sa invocam uzucapiunea (nu stim cand si cum sa facem). Notarul de unde locuim noi ne-a zis sa facem suplimentare la certificatul de mostenitor dupa moartea doamnei, adica de acum 32 de ani. Noi vrem sa terminam totul, avand in vedere ca situatia trebuie lamurita si sa lasam si noi celor 2 copii ai nostri actele in regula.
Imi cer scuze daca am scris cam mult, dar trebuia sa prezint situatia cat mai clar, pentru a putea primi un raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danabalauta , utilizator 08:23, 8 Aprilie 2010
Uzucapiunea la instanta, pe procedura necontencioasa, avand in vedere ca de la decesul proprietarilor a trecut mai bine de 20 de ani. Pe baza hotararii va veti intabula dreptul de proprietate.
Insa, daca socrii au certificat de mostenitor pe baza testamentelor facute de cei doi decedati privind bunurile lor mobile si imobile, printre care si diferenta de suprafata de 222 mp, pe baza acestora se va intabula dreptul de proprietate in cf. Nu inteleg afirmatia dv. "am intrat in posesia certificatelor de mostenitor, in care nu se face nici o mentiune de testamentele pe care noi le aveam."
Daca socrii dv. nu erau rude cu vanzatorii, cum puteau obtine certificate de mostenitor de pe urma acestora altfel decat pe baza testamentelor facute in favoarea acestora? ;)
Promaovati uzucapiune prin jonctiunea posesiilor...trebuie sa dati in judecata ultimii proprietari sau mostenitori.E o actiune grea, este chiar neaparat sa va angajati un avocat specializat in asemenea actiuni....procedura face 90% din caz.
Testamentele au fost facute in 1978, socrii mei nu au stiut ca trebuie sa deschida succesiune cu ele pentru a putea intra in posesia celor 222 mp.
Ce am scris despre certificatele de mostenitor, le-am solicitat la arhiva fostului notariat de stat. In acestea nu scrie decat ca bunuri imobile niste carnete CEC, iar despre casa noastra nimic. Cred ca si proprietarul respectiv s-a gandit ca a dat cei 222 mp prin testament si actele de proprietate le va face socrul meu dupa moartea batranului. Sunt supozitii pe care le facem noi acum. Batranii, ca batranii, aveau documente si credeau ca e de ajuns. Iar noi acum nu stim cum sa dam de capatul problemei. Oricum, cred ca ne va costa enorm daca ajungem prin tribunal. Si notarul ne-a luat o groaza de bani pentru suscesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare testament in care nu sunt parte vladutza50 vladutza50 Buna ziua, cum pot anula un testament pentru lipsa de discernamant a celui care l-a facut, in conditiile in care eu nu sunt parte in el. Concret: am avut grija ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren legea 231 din 2018 marco77 marco77 Buna ziua, Parintii au cumparat un imobil in urma cu 40 de ani cu un contract de mana in care nu e trecuta nici o suprafata de teren, doar adresa unde se ... (vezi toată discuția)
Am primit un teren cu testament de la o bătrânică care la ... Cristi.123@ Cristi.123@ Am primit un teren cu testament de la o bătrânică care la rândul ei la dobândit prin partaj cu sora sa printr-o hotărîre judecătorească definitivă ... (vezi toată discuția)