Lucrez cu carte de munca ca insotitor al unei persoane cu handicap grav.Sint retribuita cu salariul minim.Conform noului CCM as vrea sa stiu daca am dreptul la plata orelor suplimentare tinind cont ca aceasta meserie o efectuez si simbata si duminica,persoana avind nevoie de mine zilnic si nu numai 40 de ore pe saptamina.Fisa postului nu prevede studii superioare,dar eu am urmat cursurilr unei facultati de scurta durata.Beneficiez de salariul minim de 6600?
Eu am raspuns strict la intrebarea laurei :). Insotitorul este persoana care acompaniaza persoana cu handicap grav sau accentuat si se considera ca , de regula, efectueaza 40 ore pe saptamana ( nu are o condica de prezenta:) ). Daca dansa insoteste suplimentar acea persoana o face voluntar sau ca membru de familie.
nu am condica de prezenta dar in schimb am o foie de prezenta pe care trebuie sa o depun lunar,fara simbata si duminica.Insotitorul unei persoane cu handicap nu este numai un membru al familiei,poate fi oricare alta persoana angajata pentru a desfasura aceasta activitate si din aceste persoane nu stiu cite se vor oferi voluntar pentru simbata si duminica atita timp cit nu sint platite.
Laura, persoana cu handicap grav sau accentuat are dreptul la un insotitor retribuit cu acel salariu minim ( de fapt se numeste indemnizatie de insotitor)+ abonament gratuit pe mijloacele de transport atat cat se afla in compania persoanei cu handicap. Tototada persoana cu handicap are dreptul la un asistent personal, un asistent personal profesionist, sau poate fi institutionalizat, deci insotitorul nu are obligatia prin contract sa se ocupe permanent de persoana respectiva. Pentru amanunte citeste Legea 448/2006. Referitor la orele suplimentare, acestea se efectueaza numai la solicitarea angajatorului si cu acordul salariatului, iar angajatorul tau ( primaria) nu iti solicita aceste ore.
Pentru sumele deductibile ca persoana fizica ce obtine venituri din activitati independente ti-am recomandat cap.II din Codul fiscal, poate te ajuta.
cunosc noua lege si mi se pare nefiresc ca persoana angajata ca insotitor al unei persoane cu handicap sa nu se regaseasca in codul muncii.In fond si la urma urmei este o meserie pe care trebuie sa o faci din suflet in primul rind.Daca esti membru al familiei o faci daca ai suflet..din obligatie..sau nu o faci.Consider ca retribuirea acestei categorii de persoane angajate ar trebui sa fie pe masura muncii depuse...nu este usor sa ai in grija o persoana cu handicap,nu poti avea alt serviciu,iar la pensie o sa te trezesti cu o pensie de doi lei...mai mult cei care sufera sint tot cei handicapati.
Buna ziua,
Lucrez in administratia publica locala cu carte de munca de 3 ani si 1 an contract de colaborare (persoana contractuala). De curand, mai exact din ianuarie am fost facut functionar public. Odata cu investirea in functie, contrar asteptarilor, salariul pe care l-am avut anterior, ca persoana contractuala, mi s-a diminuat cu 70 lei. Sunt angajat pe post de inspector asistent treapta salarizare 1. Aceeasi chestie a patit alt coleg, insa acestuia i-a crescut cu aceeiasi suma. Mentionez ca sunt absolvent ASE si master in domeniul administratiei si serviciilor publice. Intrebarea mea este: daca pot sa-mi ia un drept deja castigat, mai ales ca functionarii publici sunt considerati superiori persoanelor contractuale. Si asa salariul era f mic. Acum am ajuns sa am impreuna cu femeia de servici, cel mai mic salariu din institutie. Sunt persoane angajate pe studii medii cu salarii mult mai mari. Va multumesc.
Munca suplimentara
dijmarescu
Buna ziua
Am urmatoarea situatie
O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)