Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema:
O doamna casatorita a facut un copil cu amantul, si in momentul in care a inregistrat copilul a fost intrebata daca este casatorita si i s-a cerut certificatul de casatorie pentru a-l inregistra. Copilul in varsta de 2 luni poarta astfel numele sotului (care nu este tatal biologic). Acum se afla in proces de divort, si tatal biologic vrea sa recunoasca copilul. Intrebarea mea este care e procedura, de recunoastere a copilului de catre tatal biologic in sensul ca este nevoie de o actiune judecatoreasca, sau se poate rezolva doar printr-o declaratie la ofiterul de stare civila.
As dorii de asemenea sa imi spuneti si baza legala prin intermediul careia se poate actiona.
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
Cand copilul a fost declarat la starea civila dintr-o eroare de comunicare mama copilului nu a specificat ca sotul nu este tatal biologic, numele acestuia aparand in certificatul de nastere. Mama este in proces de divort. Atat mama cat si tatal biologic doresc ca in certificatul de nastere al copilului sa apara numele tatalui biologic.
In acest sens va rog sa mi specificati care este procedura prin care tatal biologic poate sa obtina un nou certificat de nastere modificat.
Recunoasterea poate fi facuta ca mai sus, tagada paternitatii insa e musai de dus in instanta.
Cu alte cuvinte, puteti spune ca acest copil are tata pe X, dar ca sa apara X in actul sau de nastere, intai trebuie sters de acolo Y.
Faptul acesta influienteaza si divortul care ar trebui suspendat pe timpul tagadei de paternitate.
Asa incat, un jurist, o actiune, suspendarea divortului si de acolo mai departe e usor.
Nu stiu daca a fost o eroare de comunicare cu ofiterul de stare civila, cert e ca el era obligat sa treaca numele sotului in act indiferent de ce ii explica mama; asa zice legea si el asa era obligat sa faca.
Asa incat, poate ca eroarea de comunicare a constat numai in lipsa explicatiilor concrete date de ofiter, atat si nimic mai mult. Oricum, el nu e dator sa explice, ci sa aplice legea.
Tatal biologic nu pate obtine el un certificat modificat, copilul insa il va obtine dupa tagada si recunoastere, asa cum am aratat mai sus.
Succes!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Recunoastere copil
macoal
buna ziua! povestea e simpla...o femeie ,casatorita, dar separata de sotul ei de vreo doi ani,a dat nastere unui copil cu un alt barbat cu care traieste si ... (vezi toată discuția)