avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva - desfiintare de posturi, pe cine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva - desfiintare de posturi, pe cine pastrez?

Buna ziua,

Am o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am 6 posturi de operatori RX si un sef de formatie RX. Se desfiinteaza 4 posturi de operator si postul de sef formatie. In urma aplicarii criteriilor, imi raman exact doua persoane pentru cele doua posturi disponibile de operatori.
HR-ul spune ca ar trebui sa ofer unul din posturile de operator si sefului de formatie, pe ideea ca e mai bine pregatit.
Eu sunt de parere ca atata timp cat 2 din cei 6 operatori sunt ok profesional si raman pe posturile lor, iar postul de sef formatie se desfiinteaza, nu trebuie sa-i ofer sefului de formatie postul de operator si acesta sa-l accepte sau sa-l refuze.

Ce parere aveti?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 8 Aprilie 2010
1. Eu zic ca aveti dreptate in ce spuneti.
2. Angajatorul stie cel mai bine cum lucreaza fiecare, ce rezultate are in munca, si alege pe cine crede de cuviinta.
3. Daca doreste, angajatorul poate organiza un concurs sau examen pentru cele doua posturi.
Dar nu exista riscul ca seful de formatie sa conteste decizia de concediere sub aspectul faptului ca nu i-am oferit alte locuri de munca vacante in societate?
Din nou, eu sunt de parere ca acest argument nu ar sta in picioare, pentru ca acel post nu poate fi considerat unul vacant, atata timp cat am deja ocupanti pentru el.
In scrisoare de preavizare si in decizia de concediere specificati ca nu aveti un alt loc de munca vacant, corespunzator pregatirii si experientei sale profesionale.
Pai aici e problema, ca cel putin teoretic, fiind sef de formatie, are cel putin aceeasi pregatire ca operatorii: atestate, certificari, autorizari etc.
As putea eventual sa merg pe ideea supracalificarii...
Daca este vorba despre o concediere colectiva atunci aveti obligatia de a le oferi alte locuri de munca vacante salariatilor concediati ...

Daca este vorba despre o concediere individuala, atunci nu aveti aceasta obligatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii? veronica33 veronica33 Am urmatorul caz. un angajat pe o functie de sef birou. in urma reorganizarii biroul s-a desfiintat si s-a transf in serviciu, si-a completat si denumirea. ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)
Concediere simona.elisa simona.elisa BUNA ZIUA, daca o salariata a fost concediata prin restructurarea postului , fiind vorda de post de sef de sectie , si i sau acordat toate drepturile , dar ... (vezi toată discuția)