avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi s-a retinut permisul de conducere chiar daca amenda ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi s-a retinut permisul de conducere chiar daca amenda se anuleaza prin hotarare judecatoreasca si se inlocuieste cu avertisment

Buna ziua,
Am sa incerc sa fiu cat mai scurt. Mi s-a retinut permisul pe 07.04.2010 dupa ce pe 04.11.2008 am obtinut o hotare judecatoreasca ce prevede anularea procesului verbal incheiat in ceea ce priveste amenda si inlocuirea acesteia cu avertisment. Eu in plangere am cerut si anularea masurii administrative complementare de retinere a permisului de conducere insa in hotarare nu este prevazut nimic despre aceasta. Politia s-a legat de chestia asta. Mentionez ca in motivarea instantei se prevede faptul ca aplicarea masurilor contraventionale, atat principale si complementare, trebuie sa se faca proportional cu gravitatea faptei savarsite si totodata proportional fata de pericolul social avut. Pe langa acestea se mai mentioneaza faptul ca este de ajuns sanctionarea mea cu avertisment deoarece fapta nu a prezentat nici un pericol social si a fost executata in deplina siguranta nepunand alti participanti la trafic in pericol.
Fapta in sine a fost de a depasii linia continua partial in dreptul unui cadavru de caine. Fapt sustinut si de martor in instanta.
Problema mea este ca nu stiu cum sa conving politia rutiera sa imi inapoieze permisul retinut abuziv.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:48, 14 Aprilie 2010
Vi s-a retinut permisul pentru ca instanta de judecata a considerat ca dvs. ati savarsit o fapta contraventionala, insa, date fiind imprejurarile, sanctiunea avertismentului a fost indestulatoare. Trebuie sa stiti ca si avertismentul este o sanctiune (e adevarat ca este cea mai usoara). In cazul in care instanta ar fi considerat ca nu ati savarsit nicio contraventie nu va aplica sanctiunea avertismentului. Din pacata, inteleg ca nu ati declarat recurs, iar acum, cel mai probabil, este tardiv!#-o
Asta am inteles. Eu nu stiu acum cum sa fac sa se pronunte referitor la sanctiunea complementara care era mentionata in plangerea contraventionala. Sau nici asta nu pot face acum? Mai precizez ca nu s-a facut recurs la aceasta hotarare.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
miroslavmihai, utilizator
In continutul actiunii ati cerut anularea amenzii si restituirea permisului de conducere.Instanta a hotarat ca amenda sa fie transformata in "avertisment" si atat adica vi s-a respins cererea de restituire a permisului.
Sunt exact in situatia din dreptul penal, acolo unde, daca se stabileste inlocuirea pedepsei cu inchisoarea [ insotita de pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, de exemplu dreptul de a vota, etc ] cu cea a avertismentului, masura complementara nu se poate mentine pentru ca, conform principiul nivelului gradual al pedepselor, aceste masuri COMPLEMENTARE amenzilor sau pedepselor principale, se iau numai in raport si relatie cu pedepse sau amenzi DE O ANUMITA GRAVITATE ! Am dreptate?
Dacă dumneavoastră aţi cerut în plângerea înaintată judecătoriei si anularea masurii administrative complementare de retinere a permisului de conducere, şi instanţa v-a admis plângerea dar nu a menţionat nimic despre asta Suspendarea dreptului de a conduce) în hotărâre, trebuia făcută o cerere de îndreptare a erorii materiale. Din păcate acum cred că este tardiv. Cererea de îndreptare a erorii materiale se depune în termenul de recurs. NU cred că o să convingeţi miliţienii mai ales că nu scrie expres în hot judecătorească. De multe ori şi cu hot. judecătorească nu pot fi convinşi.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
eugen68octavian, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)