avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... angajat si actionar la un srl
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

angajat si actionar la un srl

Buna ziua,

Imi poate explica cineva la ce pericole m-as putea expune ca si asociat ( 15% ) si angajat al unui srl mic (prestari servicii) in conditiile in care unul dintre asociati este actionar majoritar (70%) si totodata administratorul firmei ?

La ce ar trebui sa fiu atent? Nu as vrea sa ma trezesc dator la vreo banca fara sa semnez nimic. :hm:

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:59, 12 Aprilie 2010
este important de stiut ce este prevazut in actul constitutiv al soc. legat de conducerea soc, administrarea soc, si atributiile aga. acolo vedeti care sant obligatiile si drepturile dvs. in calitatea pe care o aveti. mare atentie insa, caci se pot face o serie de manevre(scuzati termenul) care ,legal, au nevoie si de incuviintarea dvs(semnatura) dar care, multe dintre ele, cu o cunostinta bine plasata, se pot rezolva si fara aprobarea dvs.da! sant ilegalitati dar care, pana sa le dovediti(probe,martori,etc), pot atrage raspunderea dvs(acte false, credite sau cine stie ce alte minuni pot sa-si mai inventeze unii!:help:) asa ca, paza-buna trece primejdia rea!!!!!!!!!!!
Ca asociat aveti dreptul sa cititi toate actele societatii, sa verificati documentele / inregistrarile contabile, contractele etc. Cam la acestea ar trebui sa fiti atent…

Inteleg ca mai este un asociat, tot cu 15%, si care ar fi supus acelorasi “pericole” in caz ca administratorul “combina ceva”.
O regula de baza in afaceri as zice ca este increderea – mai ales in cazul asocierilor de acest gen. Daca dv suspectati ca administratorul ar fi capabil de “combinatii ciudate” poate ar fi bine sa nu fiti asociat, ci doar angajat. Oricum, asociatii impart si pierderea si profitul societatii – direct proportional cu numarul de parti sociale pe care le detin.
Administratorul ar putea contracta un credit fara a avea nevoie de semnatura asociatilor – motivand ca este in interesul firmei (asociatii de aceea l-au numit administrator: sa faca ceea ce crede ca e mai bine pentru buna desfasurare a activitatii societatii).
Nu e dracul chiar asa negru – dar daca il credeti pe administrator capabil de ilegalitati poate ar trebui sa va mai ganditi daca sa fiti sau nu asociat in firma respectiva.
Nu dv veti fi dator la banca, ci societatea – banca ar executa silit intai societatea, apoi, in anumite conditii, se va indrepta in primul rand impotriva administratorului…
Multumesc mult pentru informatii.

Oricum momentan (din cate am inteles) bancile nu prea mai dau credite fara garantii...

Imi poate da cineva un exemplu de o situatie in care actionarii trebuie sa imparta pierderile unei societati? Exceptand creditul bancar..

fiecare asociat raspunde in functie de capital sau in functie de fapte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce riscuri imi asum participand la actionariatul unui srl ? nestiutoarea nestiutoarea O ruda apropiata \"ma incanta\" sa particip formal, in cota minoritara, in actionariatul unui Srl, impreuna cu altii; firma ar urma sa fie condusa din umbra de ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto firma UTILIZATOR959 UTILIZATOR959 am incetat activitatea firmei (comert) si am cumparat doua masini din firma unde sunt administrator si asociat. firma este activa si nu are datorii la buget ... (vezi toată discuția)
Credit contractat fara hotararea a.g.a jan-58 jan-58 Buna ziua, Sunt actionar la o SA de tip inchis (actiunile nu sunt cotate si tranzactionate pe piata de valori mobiliare). Societatea a contractat un credit ... (vezi toată discuția)