avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura infierii de catre sotie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura infierii de catre sotie


Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema :

Sora si cumnatul meu au gasit un copil pe care vor sa-l infieze, in conditiile in care mama copilului,insarcinata in mometul de fata,nu doreste acest copil,intentionand sa-l abandoneze chiar daca nu ar gasi parinti adoptivi. Mentionez ca nici tatal copilului nu-l doreste,fiind deja plecat din tara.

Sora mea s-a gandit sa procedeze in felul urmator : imediat dupa nastere, cumnatul meu sa se declare tatal copilului ,pt a nu urma toata procedura obisnuita in privinta infierii.
As dori sa stiu in ce conditii poate sa-l infieze sora mea ? Cum trebuie sa procedeze ea avand in vedere ca dim punct de vedere legal,cumnatul meu este tatal copilului ?

Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:02, 11 Aprilie 2010
va trebui sa investeasca instanta de judecata cu o cerere avand ca obiect adoptia .
mama copilului trebuie sa-si dea acceptul in sensul adoptiei .
Confirm ca e prevazuta de lege adoptia minorului de catre sotul actual al parintelui firesc ( ma rog, in speta parintele declarat firesc, dar nu conteaza). Sunt si niste conditii mai putin drastice decat la adoptia pura si simpla, de ex. nu mai e nevoie de atestat al adoptatorului, de hotararea jud. de incredintare etc.

Luati legatura cu un avocat dupa ce se naste copilul si il declara "tatal".
Sora mea s-a gandit sa procedeze in felul urmator : imediat dupa nastere, cumnatul meu sa se declare tatal copilului ,pt a nu urma toata procedura obisnuita in privinta infierii.

Daca mama copilului este de acord, varianta este buna. Ulterior, sotia tatalui copilului il poate adopta fara probleme, in aceasta calitate. ;)
"Ideea" in sine este buna deoarece efectele sale se rasfrang asupra cresterii si educarii unui copil dar daca parintii firesti ai copilului sunt casatoriti apar probleme in ceea ce priveste articolele 53 - 55 din Codul Familiei.
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei iar paternitatea poate fi tagaduita numai daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita numai de sot si se prescrie in termen de sase luni de cand tatal a cunoscut nasterea copilului.

Doar daca parintii firesti nu sunt casatoriti filiatia se va putea stabili prin recunostere in conditiile art. 56 din Codul Familiei.
Colega, nici nu mi-a trecut prin minte ca acest copil ar rezulta din casatorie...;)

Alte discuții în legătură

2 copii cu nume diferite alina27 alina27 buna seara.problema mea este urmatoarea :am 2 copii.cel mare este recunoscut de tata,deci ii poarta numele,iar al doilea este tot al lui,dar nu vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Infiere / adoptie propriul copil? CVioreanu CVioreanu Va supun atentiei urmatoarea situatie: In anul 2010 am divortat . Pe parcursul casatoriei noastre, acesta a avut o relatie extraconjugala cu fosta cumnata , ... (vezi toată discuția)
Paternitate - actiune introdusa in numele minorului DanDaniel DanDaniel Sora mea are 3 copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit, ea nefiind casatorita cu nimeni la acel moment. Doi dintre copii au fost recunoscuti de catre ... (vezi toată discuția)