avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura infierii de catre sotie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura infierii de catre sotie


Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema :

Sora si cumnatul meu au gasit un copil pe care vor sa-l infieze, in conditiile in care mama copilului,insarcinata in mometul de fata,nu doreste acest copil,intentionand sa-l abandoneze chiar daca nu ar gasi parinti adoptivi. Mentionez ca nici tatal copilului nu-l doreste,fiind deja plecat din tara.

Sora mea s-a gandit sa procedeze in felul urmator : imediat dupa nastere, cumnatul meu sa se declare tatal copilului ,pt a nu urma toata procedura obisnuita in privinta infierii.
As dori sa stiu in ce conditii poate sa-l infieze sora mea ? Cum trebuie sa procedeze ea avand in vedere ca dim punct de vedere legal,cumnatul meu este tatal copilului ?

Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:02, 11 Aprilie 2010
dory09 a scris:

Sora mea s-a gandit sa procedeze in felul urmator : imediat dupa nastere, cumnatul meu sa se declare tatal copilului ,pt a nu urma toata procedura obisnuita in privinta infierii.


Dupa cum s-a precizat si mai sus, daca doamna insarcinata este casatorita in momentul nasterii atunci cumnatul dvs. nu se va putea declara tatal copilului pentru ca rubrica din certificat va fi completata cu numele sotului doamnei pe care legea il presupune a fi tatal copilului.

In cazul in care doamna nu este casatorita atunci este posibil pentru cumnatul dvs. sa se declara tatal copilului dar asta este la limita legaliatatii si, dupa spusele unor avocati, chiar ilegal. Pentru a contracara genul acesta de situatii exista un proiect de modificare a legii adoptiei in care adoptia in familie intr-o situatie descrisa precum cea a dvs. va fi permisa numai dupa ce barbatul care s-a declarat tatal unui copil din afara casatoriei va face testul ADN. Cu alte cuvinte, nimeni nu va putea impiedica ca un barbat sa spuna ca este tatal unui copil insa in momentul in care se va pune problema adoptiei de catre sotia sa atunci intervine testul ADN. Cum inca modificarea asta este inca in faza de proiect, mai este timp. In plus ca e o recunoastere la limita legalitatii mai exista si riscul ca oricand tatal real al copilului sa conteste acest lucru si dumnealor sa se regaseasca intr-o situatie destul de neplacuta (copil luat, adoptie revocata pentru ca a avut la baza o declaratie falsa etc.). Sfatuiti pe cumnatul dvs. sa ia legatura cu un avocat si sa se intereseze serios care ar putea fi consecintele unei asemenea recunoasteri care nu corespunde realitatii. Si dati si o cautare pe site si veti gasi discutii similare.

cora2006 a scris:

Colega, nici nu mi-a trecut prin minte ca acest copil ar rezulta din casatorie...;)


Colegul nu a citit cu atentie speta, altfel nu ar fi dat asemenea raspuns:)
De altfel nici post-vorbitorii nu au citit cu atentie.

Nu e vorba de o doamna casatorita insarcinata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 copii cu nume diferite alina27 alina27 buna seara.problema mea este urmatoarea :am 2 copii.cel mare este recunoscut de tata,deci ii poarta numele,iar al doilea este tot al lui,dar nu vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Infiere / adoptie propriul copil? CVioreanu CVioreanu Va supun atentiei urmatoarea situatie: In anul 2010 am divortat . Pe parcursul casatoriei noastre, acesta a avut o relatie extraconjugala cu fosta cumnata , ... (vezi toată discuția)
Paternitate - actiune introdusa in numele minorului DanDaniel DanDaniel Sora mea are 3 copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit, ea nefiind casatorita cu nimeni la acel moment. Doi dintre copii au fost recunoscuti de catre ... (vezi toată discuția)