avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale exceptia de prematuritate?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

exceptia de prematuritate?

Buna seara!
Va retin atentia cu o speta..
Doua familii isi partajeaza o suprafata de teren...asupra terenului ambele familii au o cota indiviza de 1/2..
Societatea X vine si cumpara de la familia B cota indiviza de 1/2 asupra terenului...
Avand titlu asupra cotei indivize de 1/2, societatea formuleaza cerere de interventie in interes propriu in partaj, pt ca jumatatatea de teren sa-i fie atribuita acesteia...
Familia A, formuleaza in contradictoriu cu familia B si societatea X o actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de v-c pt ca s/ar fi vandut bunul altuia...

Intrebarea mea este daca poate fi invocata exceptia de prematuritate, pt societatea X, avand in vedere ca familia A nu a indeplinit procedura prev. de art. 720^1 din C. proc. civ...codul zice ca in cererile din materie comerciala si evaluabile in bani se va dispune indeplinirea procedurii prealabile....or aceasta este o actiune in constatare...

V-ati mai intalnit cu astfel de situatii?..thanks:)
Cel mai recent răspuns: cornelius26 , utilizator 12:52, 10 Aprilie 2010
Se poate dar oricum actiunea va fi respinsa fiindca este aberant intemeiata! Nu s-a vandut bunul altuia ci o cota parte indiviza dintr-un teren! Act de vanzare perfect valabil!B-)
acest contract de vânzare cumpărare este un act juridic civil şi nu comercial deoarece a avut ca obiect bunuri imobile şi nu îndeplineşte trăsăturile caracteristice vânzării-cumpărării comerciale.
Potrivit legislaţiei noastre, vânzarea - cumpărarea bunurilor imobile, nu este un act de comerţ, chestiune necontroversată atât în doctrină cât şi în jurisprudenţă.
În favoarea acestei opinii, susţinută încă din 1991 de către profesorul Stanciu D. Cărpenaru în lucrarea “Drept comercial român”, ediţia a IV-a, pag. 36, s-au pronunţat şi alţi autori şi practica judecătorească.
Daca ar fi fost un litigiu de natura comerciala, nicidecum nu era vorba despre exceptia prematuritatii , ci de cea a inadmisibilitatii. Stati linistit oricum contr. de vanzare/cumparare nu este nul.
Va marturisesc ca nu cunosteam aceste aspecte pana acum..
Numai ca eu sunt in posesia editiei a VI-a din drept comercial roman a d-lui Stanciu Carpenaru si lecaturand-ul pe la pagina 39-40 am constatat ca d-ul Carpenaru si-a schimbat opinia in ceea ce priveste caracterul civil al vanzarii-cumpararii de imobile..
Motivul pentru care legiuitorul a consacrat un caracter civil vanzarii de imobile este acela de a proteja actele juridice cu privire la bunurile de mare valoare...numai ca in zilele noastre sunt bunuri mobile mult mai valoroase decat cele imobile si d-ul Carpenaru considera ca veche conceptie trebuie abandonata...
Astfel, se considera ca vanzarea sau inchirierea de imobile are caracter comercial daca acestea fac parte din fondul de comert sau daca bunul este destinat unei activitati comerciale...

sa vedem acum ce practica va aparea :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ntrebare sa ContSters4579 ContSters4579 ...care sunt pasii ce trebuie urmati in cazul in care un sa vrea sa vinda un imobil ce e prins in capitalul social... (vezi toată discuția)
Sad cumparat cu legea 550/2002 neo871 neo871 Buna ziua, Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara - natura civila sau comerciala? dan1mircea dan1mircea Buna ziua, SC A SRL revendica un imobil de la SC B SRL. La primul termen in fata completului specializat de comercial instanta decide a trimite dosarul la ... (vezi toată discuția)