avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de drept pt anii de munca sau pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de drept pt anii de munca sau pensie de urmas?

Buna ziua, soacra mea este nascuta pe data de 1 august 1953 si locuieste la tara. Aprope toata viata ei a lucrat la gradina si nu are pe cartea de munca decat vre-o 10 ani, iar acum se gandeste ca nu mai poate munci si nici la pensie nu are dreptul.Va intreb daca socrul meu decedat avea 25 ani de munca si era pensionar pe caz de boala cand a murit(acu 5 ani) in momentul de fata soacra mea ar avea dreptul la pensie de urmas nu neaparat acum ci macar cand implineste varsta? sau ar fi mai bine sa-si platesca cotizatia la fondul de pensii pentru 4 ani si sa iasa de drept la 58 ani si 6 luni pentru ca are 3 copii.
Sper sa ma puteti ajuta pentru ca eu am citit legea si e destul de coplicata pentru un necunoscator. Multumesc.
Am uitat sa specific ca soacra mea a beneficiat de pensie de urmas timp de 6 luni dupa decesul socrului, pentru ca nu avea nici un venit.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 11:44, 14 Aprilie 2010
Soacra dumneavoastră poate beneficia de pensie de urmaș începând cu februarie 2013, la împlinirea vârstei de 59 ani și 6 luni.

Sfatul meu este să opteze pentru pensia de urmaș, întrucât chiar și 50% din pensia ce s-ar fi cuvenit susținătorului decedat ( socrului), va fi mai mare decât pensia proprie.
Mai mult, pensia de urmaș o poate solicita după 2 ani și 10 luni, pe când pensia proprie abia peste 4 ani, cu condiția să încheiați mâine contract de asigurare cu casa de pensii.

Să fie sănătoasă și să se bucure de pensia de urmaș!
Multumesc mult pentru raspuns, eu credeam ca poate plati cotizatia pe cei patru ani si apoi face dosarul, nu stiam ca cei patru ani trebuie sa curga si apoi sa depuna dosarul.Am mai citit pe site-ul casei de pensii cate ceva si m-am lamurit.Multumesc inca o data.
Contractul de asigurare socială, ca să-l numim aşa, deşi el nu este reglementat deocamdată, produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa locală de pensii.

Plăţile se pot face numai pentru viitor, nu şi retroactiv.

Da, aţi înţeles bine, soacra dumneavoastră putea solicita stabilirea drepturilor de pensie proprii, după scurgerea celor 4 ani, de la data la care înregistraţi contractul.

Sănătate, vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas nick_italianman nick_italianman Am o intrebare socrul meu a lucrat pana la 55 de ani dar din cauza problemelor de sanatate (a fost gasit cu cancer de colon) a intrat in concediul medical ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ancastefan2008 ancastefan2008 Buna,as avea o intrebare daca se poate sa ma sfatuiti : oare daca socrul meu care din sept.2011 a beneficiat de pensie pt invaliditate ,si pensie de handicap ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas - sot supravietuitor fara venituri cyan cyan poate beneficia sotia supravietuitoare de pensie de urmas de pe urma sotului (pensie la limita de varsta) in conditiile in care nu are venituri lunare si nu ... (vezi toată discuția)