avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Produse defectuoase
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Produse defectuoase

Buna ziua,
Am tot cautat pe internet dar nu am gasit un raspuns concet . Daca achizitionez un produs ( sa zicem o pompa de bicicleta) ma duc cu ea acasa sa umflu rotile la bicicleta . Nu se umfla. Schimb camera la roata tot nu se umfla .
Vanzatorul ma informeaza ca imi poate da alta pompa sau ca trebuie sa cumpar alta marfa de aceeasi valoare .
Daca mie imi trebuie pompa de bicicleta si pe cand revin cu ea nu mai au alta sa incerc , poate alta nu e stricata, sau daca toate au aceeasi problema, nu rezista la presiune ,intrebarea este : MA POATE OBLIGA SA CUMPAR CEVA CE NU AM NEVOIE IN SCHIMBUL A CEEA CE AM NEVOIE DAR ESTE DEFECT? Adica de ce sa cumpar un produs diferit ce au ei in magazin daca nu imi trebuie, de ce nu imi dau banii inapoi daca nici o pompa nu este functionala ?
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 15:37, 20 Aprilie 2010
produsul defect/nefunctional fie se schimba cu unul similar, fie se restituie c/valoarea acestuia. schimbarea produsului defect/nefunctional cu un altul de alta natura nu este legala.
Cadrul legal este in Legea nr. 449/2003: Art. 11. - (1) In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului in primul rand repararea produsului sau are dreptul de a solicita inlocuirea produsului, in fiecare caz fara plata, cu exceptia situatiei in care masura este imposibila sau disproportionata.@
(2) O masura reparatorie va fi considerata ca disproportionata, daca ea impune vanzatorului costuri care sunt nerezonabile in comparatie cu cealalta masura reparatorie, luandu-se in considerare:
a) valoarea pe care ar fi avut-o produsele daca nu ar fi existat lipsa de conformitate;
b) importanta lipsei de conformitate;
c) daca cealalta masura reparatorie ar putea fi realizata fara un inconvenient semnificativ pentru consumator.
(3) O masura reparatorie va fi considerata ca imposibila daca vanzatorul nu poate asigura produse identice pentru inlocuire sau piese de schimb pentru reparare, inclusiv ca urmare a lipsei utilajelor sau a tehnologiei aferente.@
Art. 13. - Consumatorul poate solicita o reducere corespunzatoare a pretului sau rezolutiunea contractului in oricare dintre urmatoarele cazuri:
a) daca nu beneficiaza nici de repararea, nici de inlocuirea produsului;
b) daca vanzatorul nu a luat masura reparatorie intr-o perioada de timp rezonabila;
c) daca vanzatorul nu a luat masura reparatorie, conform art. 11 alin. (4), fara inconveniente semnificative pentru consumator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unui produs aflat in garantie katy20ro katy20ro Buna ziua, Am o tableta cumparata de pe emag.ro cu garantie 2 ani de zile care expira in mai 2015. Tableta a fost in service de 8 ori cu diverse probleme. A ... (vezi toată discuția)
Telefon cu defect dupa 2 zile mikloshorvath mikloshorvath Buna, am cumparat un telefon si dupa 2 zile, s-a blocat. Dupa scoatere/reintroducere a acumlatorului, s-a revenit. Insa telefonul am cumparat ca si cadou ... (vezi toată discuția)
Legea 449 dryw3r dryw3r va salut,am predat un telefon mobil pentru a fi reparat in garantie,deja are 2 luni da cand este la reparat ,nu s a rezolvat inca nimic,as vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)