Va rog sa ma ajutati si sa aveti rabdare cu mine.
Am cumparat o caa cu pamant la Brasov cu dreptul de uzufruct lasat unui cuplu in varsta. Proprietatea este pe numele mamei mele care a semnat fara sa citeasca printre randuri avand deplina incredere in ei.
1.Noi mergem "in vizita" o data pe an 1 saptamana .
2. Nu exista inventar al bunurilor sau proces verbal.
3.Ei nu locuiesc acolo decat in timpul vacantei nepotilor.
4.Noi nu avem nici cheia casei.
5. Pamantul a fost dat in arenda fara sa ne intrebe.
6. Ei nu fac nici reparatii au pretentia sa le facem noi.
Am vrut sa le ofer o suma sa iasa din contract sau sa-mi restituie banii la valoarea de acum ( bu de acum 10 ani)
Aud ca vor sa cedeze dreptul de uzufruct copiilor lor in felul asta prelungind contractul ...la nesfarst.
Cum sa fac sa scap de pacostea asta? Va multumesc anticipat
Uzufructul viager, le da dreptul de a dispune cu privire la imobilele ce fac obiectul contractului.
Mama dvs.poate sa ceara in instanta rezilierea contractului, daca unele din clauzele nu sunt respectate.
Ma ofer sa am eu mai multa rabdare:
1. ca nud proprietar, nu aveti drept de folosinta. Ca mergeti o data pe an, trebuie sa le multumiti uzufructuarilor ca va primesc:)
2. obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor este a uzufructuarului, dar la intrarea in folosinta, acum cred ca e prea tarziu;
3. faptul ca nu locuiesc acolo va poate ajuta, o sa va explic mai jos la cazuri de incetare a uzufructului;
4. Nu trebuie sa aveti cheie, pt ca nu aveti drept de folosinta;
5. Uzufructul presupune sa incaseze si beneficiul ( emolumentul ) dreptului respectiv, adica chirii, arende etc.
6. Reparatiile capitale revin in sarcina nudului proprietar, adica a dvs. Ei nu trebuie decat sa intretina lucrul in buna stare (reparatii de intretinere).
Acum cu cateva explicatii despre incetarea uzufructului, care inceteaza:
- la decesul uzufructuarilor;
- se stinge prin neuz ( daca timp de 30 de ani nu e folosit bunul);
- renuntare - dar ati spus ca refuza;
- abuz de folosinta - daca lasa lucrul sa decada ( art. 558 Cod civil), cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta lucrului , peoducandu-i astfel stricaciuni sau lasandu-l sa se degradeze din lipsa de intretinere - la acest lucru m-am referit mai sus, poate reusiti admiterea unei actiuni in instanta in temeiul abuzului de drept, daca aveti probe ( martori, inscrisuri etc.);
- si altele, care nu se aplica in speta.
Atentie! uzufructul nu se poate ceda, cesiona etc. de catre uzufructuar. Degeaba va spun ca il vor trece pe numele copiilor lor, pt ca nu pot. Eventual pot ceda emolumentul, dar doar atat, iar la data decesului lor inceteaza, odata cu uzufructul.
Daca mai aveti alte intrebari, nu ezitati sa ni le adresati.
Stati linistit ....nu pot cesiona dreptul de uzufruct viager , fiindca este un drept intuitu personae, deci un drept strict personal! Odata cu decesul lor veti putea beneficia de absolut toate avantajele unui deplin proprietar!
Succes!
:luck:
Va multumesc tuturor de ajutor si raspunsurile acordate.
Mi-a mai venit putin inima la loc!
As vrea sa donez gradina unui nepot. Trebuie sa-l despagubesc pe uzufructuar?
Pot vinde sau ipoteca propietatea fara aprobarea lui ?
Pot construi sau inbunatati casa ? Am dreptul si eu la o camera daca mi-o construiesc?
Ei locuiesc cu copiii lor, la aceasta casa vin doar 3 sau 4 luni pe an.
Puteti vinde, dona, ipoteca doar nuda proprietate.
Am spus si "ipoteca", desi asta doar in teorie, pt ca nici o banca/creditor un ar accepta doar nuda proprietate, pt ca la randul lor nu ar putea sa o valorifice ( de exemplu sa o execute silit, ce adjudecatar ar accepta doar nuda proprietate?).
Problema e ca la orice act de dispozitie de mai sus uzufructul ramane, deci trebuie respectat de dobanditorul subsecvent al nudei proprietati, urmand sa-si consolideze dreptul de proprietate tot la stingerea uzufructului, prin una din cauzele prezentate in mesajul anterior.
In legatura cu constructia, nu stiu ce sa va spun, la semnarea contractului de vanzare-cumparare de catre mama dvs., era intocmit cadastrul? nu ati mentionat anul respectiv, ca sa imi dau seama daca era obligatoriu...
Pt ca nu aveti semnat inventar, si daca veti construi, e posibil ca uzufructuarii sa beneficieze si de acea noua camera daca nu exista cadastru sau PV de predare-primire...
Uzufruct viager
Miriam22
Stimaţi specialişti, vin la Dvs.cu problema unor rude în vârstă păcăliţi.
Doi soţi în vârsta de 80 respectiv 75 ani, au decis acum câţiva ani să ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager
nenea toto
Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)