avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mare problema cu uzufructul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mare problema cu uzufructul

Va rog sa ma ajutati si sa aveti rabdare cu mine.
Am cumparat o caa cu pamant la Brasov cu dreptul de uzufruct lasat unui cuplu in varsta. Proprietatea este pe numele mamei mele care a semnat fara sa citeasca printre randuri avand deplina incredere in ei.
1.Noi mergem "in vizita" o data pe an 1 saptamana .
2. Nu exista inventar al bunurilor sau proces verbal.
3.Ei nu locuiesc acolo decat in timpul vacantei nepotilor.
4.Noi nu avem nici cheia casei.
5. Pamantul a fost dat in arenda fara sa ne intrebe.
6. Ei nu fac nici reparatii au pretentia sa le facem noi.

Am vrut sa le ofer o suma sa iasa din contract sau sa-mi restituie banii la valoarea de acum ( bu de acum 10 ani)
Aud ca vor sa cedeze dreptul de uzufruct copiilor lor in felul asta prelungind contractul ...la nesfarst.
Cum sa fac sa scap de pacostea asta? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dunarea , utilizator 02:02, 13 Aprilie 2010
adutescu a scris:

Puteti vinde, dona, ipoteca doar nuda proprietate.
Am spus si "ipoteca", desi asta doar in teorie, pt ca nici o banca/creditor un ar accepta doar nuda proprietate, pt ca la randul lor nu ar putea sa o valorifice ( de exemplu sa o execute silit, ce adjudecatar ar accepta doar nuda proprietate?).
Problema e ca la orice act de dispozitie de mai sus uzufructul ramane, deci trebuie respectat de dobanditorul subsecvent al nudei proprietati, urmand sa-si consolideze dreptul de proprietate tot la stingerea uzufructului, prin una din cauzele prezentate in mesajul anterior.

In legatura cu constructia, nu stiu ce sa va spun, la semnarea contractului de vanzare-cumparare de catre mama dvs., era intocmit cadastrul? nu ati mentionat anul respectiv, ca sa imi dau seama daca era obligatoriu...
Pt ca nu aveti semnat inventar, si daca veti construi, e posibil ca uzufructuarii sa beneficieze si de acea noua camera daca nu exista cadastru sau PV de predare-primire...

Iata ce scrie in actul de vanzare-cumparare

o parte A1 compusa din casa, curte si gradina
o parte A2 compusa din gradina
amandoua au fost comasate in actul de vanzare/cumparare

Easte o fraza care nu o inteleg

Vanzatorul se obliga sa garanteze cumparatoarea impotriva evictiunii si impotriva viciilor ascunse....ce inseamna asta ?

Pot cere ACUM intocmirea unui inventar? Contractul s-a facut in anul 2000 de atunci s-au stricat multe prin casa, se ridica egrasia fiindca ei nu locuiesc acolo iarna, samd....ei nu fac nici o mica reparatie.

Inca o intrebare

In cazul ca unul din ei decedeaza cel ce ramane in viata are dreptul la tot uzufructul sau doar la jumatate?

La ce "surprize"legale ma pot astepta din partea acestor oameni? Incerc sa iau legatura cu ei si nu raspund.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
dunarea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Miriam22 Miriam22 Stimaţi specialişti, vin la Dvs.cu problema unor rude în vârstă păcăliţi. Doi soţi în vârsta de 80 respectiv 75 ani, au decis acum câţiva ani să ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)