avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare

Buna Ziua!
Va rug frumos ajutati-ma cu niste raspunsuri.Tatal meu a decedat pe 24 ianuarie 2010.Din prima casatorie are doua fiice, fiecare la casa ei.Din a doua casatorie suntem trei surori.Eu cu grad accentuat de handicap, fiind surdo-muta, angajata cu carte de munca,doua surori studente si mama noastra cu care tata era casatorit de 25 de ani.
Tatal meu, proprietarul unui imobil a intocmit un act de vanzare-cumparare prin care imobilul a fost intabulat pe numele meu, in decembrie 2009.
Surorile din partea tatalui au deschis succesiunea dar nu sunt de acord cu masa succesorala, spunand ca au dreptul si ei la casa.
Casa a fost cumparata de tatal meu in 1970.Dupa ce divorteaza de prima sotie, pe ea o despagubeste.
Poate fi atacat contractul de vanzare-cumparare?Are vreo importanta pretul de vanzare al casei?
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 09:00, 12 Aprilie 2010
poate fi atacat actul de vanzare cumparare.
dar nu inseamna ca se si anuleaza.
Buna ziua !
Daca imobilul vandut dumneavoastra( casa) de catre tata, era proprietatea exclusiva a acestuia, atunci bunul ( casa) nu mai intra in masa succesorala si nu va fi impartit. In momentul de fata dumneavoastra sunteti proprietara de drept a imobilului.
Cu stima !
Buna ziua ! Situatia e putin complicata :
1. Drept la succesiunea bunurilor defunctului au sotia supravietuitoare , toti descendentii directi (copiii) indiferent daca sunt din prima sau a doua casatorie si chiar si prima sotie (daca imobilul a fost considerat bun comun si nu exista niciun act notarial care sa consfinteasca acea "despagubire" ) .
2. Exista termenul de "rezerva succesorala" care presupune ca anumitor categorii de mostenitori( in cazul dvs. copiii - toti-, sotul supravietuitor ) sa le fie rezervata o catime stabilita de lege , indiferent de actele de dispozitie initiale (de regula testament, donatie ) .
3. Actul de vanzare-cumparare poate fi atacat pe motivul unei donatii deghizate , urmarindu-se reintroducerea bunului in masa succesorala ...
Luati legatura cu un avocat .....
Daca imobilul, bun comun al tatalui dvs si al primei sotii, a fost atribuit prin sentinta de divort tatalui, iar mamei i-a fost data o sulta, iar apoi, in calitate de proprietar deplin al imobilului vi l-a vandut prin contract de vanzare cumparare autentificat, totul este in regula.
Celelalte surori vor putea cere partea lor din toata masa succesorala a tatalui, care poate sa cuprinda si alte bunuri decat imobilul in discutie.
Chiar si asa daca solicita anularea, rezolutiunea, etc. contractului pot solicita macar rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Contract atacabil? calapodsud calapodsud Buna ziua! Amurmatoarea intrebare Sunt copil din prima Casatorie a tatalui.Parintii au divortat si tata s-a recasatorit in alt judet cu o femeie care la ... (vezi toată discuția)
Donatie deghizata pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti ,daca tata a vandut casa cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera la una din surori ,fiind singurul lui bun, ... (vezi toată discuția)