avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie deghizata

Va rog sa ma lamuriti ,daca tata a vandut casa cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera la una din surori ,fiind singurul lui bun, este considerata donatie deghizata? Mentionez ca suntem 3 copii,iar eu fiind copil dintr-o casatorie anterioara am ramas fara nimic, nu stiu daca sora a daspagubit pe cealalta sora buna a ei sau nu.
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 14:10, 3 August 2013
Cand a fost incheiat contractul?
Cu 6 ani inainte de decesul tatalui, dupa ultima mea vizita la el(el m-a tinut la distanta avand alta familie, nu l-am vazut de la 10 ani, pana am inceput eu sa il vizitez dar erau 250 de km de la mine la el) Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
pusa2mimi, utilizator
atâta vreme cât cumpărătorul și-a respectat efectiv clauza de întreținere, nu prea aveți șanse de a primi ceva.
Un topic mai vechi pe aceasta tema gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...

Chiar daca cumparatorul, in cazul de fata, unul din copiii defunctului, si-a respectat clauza de intretinere, se poate considera ca ceilalti copii nu au beneficiat de aceleasi drepturi cu ceilalti descendenti.
Nu stiu daca este corect ce spun dar cred ca este o obligatie legala sa ai grija de parinti si nu cred ca trebuie sa inchei un act prin care te obligi sa ai grija de acestia.
Daca parintele se afla in imposibilitatea sa se ingrijeasca il lasi sa moara spunand ca nu ai nicio obligatie fata de el?
Daca defunctul a vandut catre un alt copil se poate prezuma ca a facut-o cu incalcarea rezervei succesorale a celorlalti copii astfel incat se poate lua in calcul o eventuala actiune in instanta.
Daca ar fi vandut unei terte persoane care sa nu fi avut legatura cu familia atunci cel mai probabil nu s-ar mai putea face nimic deoarece nimeni nu este obligat sa lase mostenire ceva descendentilor sau sotului supravietuitor.
Am citit Codul Civil(vechiul) si la art841- 845 scrie acelasi lucru ce l-ati scris dvs. ,problema este ca nu se tine cont de acest articol din Codul Civil intotdeauna.Nici un avocat nu mi-a confirmat ca as avea sanse sa atac contractul de v-c cu clauza de intretinere viagera in baza Codului civil. Mi se pare nedrept mai ales ca mie personal tata nu mi-a platit nici pensie alimentara nici nu mi-a dat nimic niciodata, doar viata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
pusa2mimi, utilizator

Alte discuții în legătură

Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera pusa2mimi pusa2mimi Buna seara.Ma intereseaza daca se poate cere anularea unui contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct, facut in favoarea unui ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)