avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie deghizata

Va rog sa ma lamuriti ,daca tata a vandut casa cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera la una din surori ,fiind singurul lui bun, este considerata donatie deghizata? Mentionez ca suntem 3 copii,iar eu fiind copil dintr-o casatorie anterioara am ramas fara nimic, nu stiu daca sora a daspagubit pe cealalta sora buna a ei sau nu.
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 14:10, 3 August 2013
Vanzarea facuta unui succesibil in linie directa este considerata o donatie deghizata.
Problema este daca aceasta vanzare a incalcat sau nu rezerva dvs succesorala.
In timpul vietii o persoaa poate dispune dupa cum doreste de bunurile sale, cu conditia sa nu incalce rezerva descendentilor.

Deci: mai exista alte bunuri in masa succesorala sau acesta a fost singurul bun?
Multumesc pentru raspuns, a fost singurul bun pe numele lui, mai exista teren pe numele tatalui lui,la care nu s-a facut succesiunea dar a carui valoare este foarte mica si care nu stiu daca nu a fost vandut (la primarie figureaza pe numele bunicului inca desi a decedat)


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
pusa2mimi, utilizator
Vor trebui studiate actele, atat actul de vanzare, cat si cel de proprietate. Ori un avocat, ori un notar. Trebuie calculate valorile si observat daca s-a incalcat sau nu rezerva succesorala.
Abia apoi puteti sa decideti daca are rost sau nu sa actionati, in conditiile in care taxele sunt destul de mari.
Rezerva succesorala pentru copii, reprezinta75% din valoarea proprietatilor? daca da ,atunci s-a incalcat. Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
pusa2mimi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viagera pusa2mimi pusa2mimi Buna seara.Ma intereseaza daca se poate cere anularea unui contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct, facut in favoarea unui ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)