avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul refuza incheierea contractului colectiv de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul refuza incheierea contractului colectiv de munca

Angajatorul refuza incheierea contractului colectiv de munca. Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 10:19, 12 Aprilie 2010
Sesizati DJMPS.
Se poate declansa conflict de interese conform legii 168/1999:
Art. 12 Conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
Codul muncii art.236 (2) prevede ca:
"Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati."
Art.247:
"In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior."

Daca societatea are cel putin 21 de salariati si nu a inceput procedura de negociere a contractului colectiv, va puteti adresa Inspectiei muncii.
ART. 5
Neîndeplinirea de către patron a obligatiilor prevăzute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctionează cu amendă cuprinsă între 300 lei si 600 lei.
ART. 6
Constatareasi sanctionarea contraventiei prevăzute la art. 5 se fac potrivit procedurii prevăzute de OG 2/2001 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, de cătrepersonalul din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, din directiile generale de muncă si protectie socială judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, împuternicit prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirarea contractului colectiv de munca Dima Mihai Dima Mihai Contractul colectiv de munca a expirat pe 1.10.2009 si ma intereseaza care este perioada maxima pe care se pot intinde negocierile pana in momentul in care ... (vezi toată discuția)
Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)
Termen actionare instanþa - conflict de drepturi venturianov venturianov bună ziua. un conflict de drepturi izvorât dintr-un Contract Colectiv de Muncă, in conformitate cu legislaţia în vigoare, ce termen de acţionare în ... (vezi toată discuția)