avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Expirarea contractului colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Expirarea contractului colectiv de munca

Contractul colectiv de munca a expirat pe 1.10.2009 si ma intereseaza care este perioada maxima pe care se pot intinde negocierile pana in momentul in care societatea poate fi sanctionata pt neincheierea unui nou contract colectiv de munca, si ce valoare are contraventia. Multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:12, 12 Noiembrie 2009
In mod normal, demararea negocierilor ptr incheierea unui nou CCM se face cu minim 30 zile inainte de expirarea lui.

Daca angajatorul nu da semne ca doreste inceperea negocierilor reprezentantii salariatilor sau sindicatul, dupa caz, pot solicita in scris conducerii acest lucru.
La un eventual raspuns negativ din partea conducerii, sau la lipsa unui raspuns, puteti face sesizare la ITM. De asemenea, puteti declasa conflictul de munca.
Patronul a zis ca va face o marire salariala doar la muncitori iar la personalul TESA nu vrea sa faca nici o marire salariala si din aceasta cauza nu s-au terminat inca negocierile. Ele au pornit conform legii dar nu s-au finalizat inca.

M-ar interesa ce valoare au contraventiile ce se pot da la firma daca contractul colectiv de munca nu se semneaza dupa perioada aia de 60 de zile de la expirarea CCM si daca se poate lua masuri in conditiile acestea . Ddeoarece patronul nu are de gand sa se grabeasca cu negocierile si el spune ca are timp sa astepte.
Da, poate sa astepte. Fiind interesul dv. initiativa va apartine. Se poate declansa conflictul de interese si in prima faza solicitati conciliere din parte DJMPS. Cititi art. 12 si urmatoarele din Legea 168/1999 - legea conflictelor de munca.
daca nu ajungeti la un acord, puteti solicita medierea DDMPS-dir jud de munca

In mod legal, angajatorul este obligat doar sa demareze procedura de negociere. Negocierea neurmata de incheierea unui nou contrat de munca nu este sanctionata.
codul muncii: Art. 236. - (1)
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.

Deci intradevar, patronul are timp sa astepte. Ideea este sa ajungeti totusi la o intelegere, pentru ca deja nici ce ati avut stipulat in CCM anterior nu mai opereaza, daca acela a expirat si nu l-ati prelungit nici macar in acea forma.

Succes la negocieri in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza incheierea contractului colectiv de munca veterin veterin Angajatorul refuza incheierea contractului colectiv de munca. Ce se poate face? (vezi toată discuția)
Termen actionare instanþa - conflict de drepturi venturianov venturianov bună ziua. un conflict de drepturi izvorât dintr-un Contract Colectiv de Muncă, in conformitate cu legislaţia în vigoare, ce termen de acţionare în ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel de societate - este obligatoriu? curaj curaj O companie cu 500 angajati este obligata sa aiba contract colectiv la nivel de societate? Sau e optional? Daca respecta prevederile celui la nivel national mai ... (vezi toată discuția)