Buna seara,
Astazi mi-a cerut parerea o colega vis-a-vis de o problema cu care se confrunta. Din pacate nu am stiut ce sa ii raspund si ce sfaturi sa ii dau. De aceea va rog pe dvs. sa ma ajutati, daca se poate.
Situatia este urmatoarea: ea lucreaza la o firma particulara de aproximativ 3 ani si este si studenta anul IV la I.D.D (acesta este ultimul an). Inca de la angajare a facut o conventie cu patronul, aceea de a-i permite sa isi ia liber o zi inainte de fiecare examen (nu a mai avut pretentii sa ceara invoiri si pentru a ajunge la cursuri!). In sesiunea de iarna de anul acesta "si-a facut datoria" ca in toti ceilalti ani si i-a comunicat patronului (atat verbal cat si prin intermediul unui mail) zilele in care urma sa aibe examene. La momentul respectiv, a primit ok-ul din partea patronului. La cel de-al doilea examen insa, situatia s-a precipitat, iar in ziua in care ea se afla acasa pentru a se pregati pentru examenul de a doua zi , a primit un telefon de la "patronul foarte iritat si cu care nu puteai sa discuti absolut nimic" in care acesta o punea sa aleaga in acel moment intre serviciu si scoala. Nemaiputandu-l "infrunta" la telefon, aceasta i-a raspuns: "D-le X, imi pare rau, dar daca ma conditionati in acest fel, nu-mi ramane decat sa renunt la job-ul dvs...". In acel moment, patronul a fost multumit de raspuns si i-a spus ca o asteapta dupa examen la serviciu ca sa-si scrie demisia!!! Sperand ca nu fusese decat o furie de moment, ea a mers linistita la serviciu, intentionand sa-si continue activitatea si sa-si stearga din minte acea secventa de la telefon. Dar s-a inselat, caci patronul o astepta la intrarea in firma pentru a-i aminti ca trebuia sa-si depuna demisia in acea zi. In acel moment, nu avea ce sa mai faca. Numai ca, peste zi a realizat ca demisia este un act unilateral de vointa care trebuie sa vina din partea angajatului si nicidecum a angajatorului!!! Si a refuzat sa-si scrie demisia. Zilele urmatoare a continuat sa mearga la serviciu tot sperand ca patronul va reveni asupra deciziei (mentionez ca ea avea un rol destul de important in firma, iar patronul avea nevoile de serviciile ei, mai ales ca nimeni nu mai stia sa faca ce facea ea)...Lucrand in conditii nu tocmai placute, in care trebuia sa se lupte cu frigul ingrozitor, a racit foarte tare si nu a mai putut merge la serviciu. De la spital i s-a dat concediu medical timp de 2 saptamani. In toata aceasta perioada, patronul a terorizat-o cu telefoanele amenintatoare. Zi de zi ii reprosa faptul ca este "facatura" imbolnavirea ei si ca o da afara oricum. Ieri au sunat-o de la HR si au anuntat-o ca patronul a decis sa o dea in somaj imediat dupa expirarea medicalului si ca in scurt timp va primi prin posta decizia respectiva pentru a o semna... Intrebare: Ce se intampla daca ea nu va semna aceasta decizie/cerere? Poate sa o dea in somaj in conditiile in care cererea respectiva este semnata doar de patron?
Speriata un pic de aceasta decizie si gandindu-se la o ghidusie, ea le-a comunicat celor de la HR ca este foarte posibil ca in urma controlului pe care il va efectua azi sa i se prelungeasca concediul medical!!! La aflarea acestei vesti, patronul a anuntat-o ca astazi la ora 9 va primi vizita medicului de la Medicina Muncii si a unei comisii de la ITM. In acest moment este ingrozita si nu stie ce sa faca...Ar vrea sa stie: Ce se poate intampla in cazul in care ea ar reusi sa isi procure un concediu medical si ar fi verificata de cei mai sus mentionati?
Care sunt repercursiunile asupra ei si a medicului care i-ar emite acel certificat medical? Cum poate verifica aceasta "comisie" veridicitatea certificatului medical?
Ce se intampla daca nu le-ar deschide usa? Pot interveni cu politia?
aici banui o mare vrajeala:D patronul vrea sa scape de ea si nu prea are cum:-/
Daca ia medical, trebuie sa anunte societatea si sa se puna la dispozitia angajatorului, daca acesta solicita o contravizita:(
Daca se duce la servici si o demit ei, nu mai au voie sa angajeze pe acel post pe altcineva, o perioada de 6 luni:O
Acestea sunt posibilitatileB-) Ea alege;)