avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune, mostenire

Buna ziua,

am urmatoarea problema: in familia mea sunt parintii si doi frati. In anul 2008 eu(unul din frate) mi-am ajutat parintii cu suma de 30 000 eur pentru a renova complet casa in care parintii mei locuiesc singuri. Nu am facut nici un fel de hartie cu ei referitor la banii dati dar exista transferurile bancare care dovedesc acest lucru. In 11.12.2008 tatal meu a murit si a ramas mama singura care locuieste mai departe in casa parinteasca si cei 2 frati care locuiesc fiecare la casa lui. Nu am facut inca nici o succesiune. Cum sa procedez in cazul in care celalalt frate cere parte fara a tine cont ca eu am investit bani acolo? Mama este de acord sa imi dea mie partea ei complet.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: sil_sol2001 , utilizator 17:11, 3 Mai 2010
Buna ziua ! Cred ca cea mai simpla solutie ar fi ca dvs. sa va intelegeti cu celalalt frate si acesta sa renunte (eventual cu plata unei diferente de bani daca e cazul - depinde de valoarea imobilului ) la bun (succesiune notariala) , mama intelegand ca renunta .
Atentie , in masa succesorala a defunctului tata va intra doar 1/2 din imobil , cealalta 1/2 apartinand mamei (bun comun)
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Ideal ar fi sa gasiti o posibilitate sa va intelegeti cu fratii . In cazul in care nu reusiti va puteti adresa notarului de la ultimul domiciliu al defunctului pentru a va elibera certificate de mostenitor si apoi sa apelati la un mediator pentru partaj . Va puteti interesa la instantele de judecata despre procedura medierii. Judecatorii sunt obligati din data de 03.03.2010 sa recomande partilor medierea . Daca doriti mai multe detalii va stau la dispozitie prin adresa de e-mail postata in profilul de consultant.
succesiunea se paote realiza prin notar , daca succesorii se inteleg sau pe calea instantei de judecata , cand nu exista intelegere intre erezi .
deocamdata procedati la dezbaterea succesiunii pe cale notariala .
ulterior , mama dvs. va poate vinde partea sa din imobil .

astfel, detinand cota cea mai mare din imobil , veti putea solicita iesirea din indiviziune , si atribuirea imobilului catre dvs . , cu plata sultei catre ceilalti frati .
in cadrul procesului , indicat ar fi sa dovediti contributia dvs . la renovarea casei , astfel incat suma respectiva de bani sa vi se scada din cuantumul sultei la care instanta va va obliga .
Buna ziua,

va multumesc mult la toti cei care mi-au raspuns la problema mea.
Cu stima,
Silviu!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire guia marin guia marin Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament ciocanel ciocanel Buna ziua, as dori sa va prezint si eu situatia mea: suntem cinci frati, eu sunt cel mai mic si locuiesc in apartamentul proprietate personala al parintilor ... (vezi toată discuția)
Cum se va face imparteala danares1 danares1 Am urmatoarea situatie in familie : dupa moartea bunicului s-a facut succesiunea 1/4 bunica si 3/4 sora mamei ( toti fratii au renuntat la mostenire in ... (vezi toată discuția)