Buna ziua.
Revi cu o intrebare,pt cineva care ma poate ajuta, sunt intr-un proces cu unchiul meu partaj judicar, in care el cere reductiune testamentare(eu am testament facut de bunicul meu = tatal dumnealui in care imi lasa mie nepot toate bunurile mobile si imobile),mentionez ca mama mea a decedat, vreau sa stiu ce inseamna reductiune testamentara? se poate anula testamentul?
Va multumesc si astept raspuns.
in cazul in care unuia dintre succesorii defunctului i s-a incalcat rezerva succesorala , acesta poate invoca reductiunea liberalitatilor in instanta .
altfel spus, bunicul dvs. v-a lasat prin testament ( prezumat de lege a fi o liberalitate ) , toate bunurile sale . prin acest testament, tatal dvs. , care conform legii are vocatie la succesiunea parintelui sau , a fost nedreptatit .
chiar daca defunctul in timpul vietii dispune de averea sa prin donatii sau testamente in favoarea unor terti , mostenitorii rezervatari nu pot fi inlaturati de la succesiunea defunctului , legea instituind in favoarea acestora acea rezerva succesorala .
altfel spus, daca tatal dvs. nu a primit nimic din averea bunicului dvs., fiindu-i incalcata astfel rezerva succesorala prin testamentul respectiv , va avea sanse de castig in instanta .
Testament
kywy
inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)