avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reductiune testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reductiune testamentara

Buna ziua.
Revi cu o intrebare,pt cineva care ma poate ajuta, sunt intr-un proces cu unchiul meu partaj judicar, in care el cere reductiune testamentare(eu am testament facut de bunicul meu = tatal dumnealui in care imi lasa mie nepot toate bunurile mobile si imobile),mentionez ca mama mea a decedat, vreau sa stiu ce inseamna reductiune testamentara? se poate anula testamentul?
Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:55, 12 Aprilie 2010
in cazul in care unuia dintre succesorii defunctului i s-a incalcat rezerva succesorala , acesta poate invoca reductiunea liberalitatilor in instanta .
altfel spus, bunicul dvs. v-a lasat prin testament ( prezumat de lege a fi o liberalitate ) , toate bunurile sale . prin acest testament, tatal dvs. , care conform legii are vocatie la succesiunea parintelui sau , a fost nedreptatit .
chiar daca defunctul in timpul vietii dispune de averea sa prin donatii sau testamente in favoarea unor terti , mostenitorii rezervatari nu pot fi inlaturati de la succesiunea defunctului , legea instituind in favoarea acestora acea rezerva succesorala .

altfel spus, daca tatal dvs. nu a primit nimic din averea bunicului dvs., fiindu-i incalcata astfel rezerva succesorala prin testamentul respectiv , va avea sanse de castig in instanta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)
Se poste cere nulitatea unui testament, pentru nerespectarea clauzei de carte legatar? Michaela Matei Michaela Matei La deschiderea succesiunii dupa moartea tatalui nostru ,am constatat :Ca\' acesta a lasat prin testament intreaga sa avere unei nepoate de Sora.Clauza cerea sa ... (vezi toată discuția)