avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare

Buna ziua!

Ma intereseaza ce pasi trebuie urmati in situatia urmatoare: persoana X - proprietar al unei locuinte si al unui teren a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu persoana Y, dar persoana X a murit acum fiind in viata doar sotia acestuia. Vreau sa stiu daca sotia proprietarului poate acorda o parte din teren unei alte persoane Z si in ce conditii (Y are vreun cuvant de spus?).
Cel mai recent răspuns: ana_dark84 , utilizator 18:26, 17 Aprilie 2010
Nu cred ca.iti poate da cineva un raspuns prea clar.Ce hram poarta sotia lui x,in contractul de vanzare-cumparare.Este si "el" propietar,cand se incheie actul?Cel m-ai sigur poti afla un raspuns corect,intreband la un cabinet notarial.Intrebari se pot pune multe...de ex:ce scrie la clauza de intretinere?
Y era proprietar singur sau cu sotia?
actul de proprietate este pe numele lui, nu al sotiei.
in situatia in care obiectul contractului de intretinere il reprezinta un bun imobil proprietatea personala a lui Y , bun propriu obtinut anterior casatoriei , at. X , debitorul contractului de intretinere este proprietar de drept al imobilului si nu mai are nici o obligatie , intrucat obligatia de intretinere inceteaza prin moareta creditorului si nu se transmite asupra succesorilor acestuia .
altfel spus, sotia supravietuitoare alui Y nu are nici un drept asupra imobilului respectiv, acesta fiind instrainat de catre proprietarul de drept prin acel contract de intretinere .
singurul proprietar este X .
dar casa si terenul au apartinut familiei sotiei lui. nu le-a avut el dinainte de casatorie. nu stiu nici de ce a fost facut titlul de proprietate pe numele lui. are vreo legatura cu faptul ca el a platit taxele si impozitele pentru proprietate?

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? rodica.d rodica.d As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie Parinitii mei detin impreuna cu sora tatalui meu, din anul 1961, o proprietate in indiviziune, compusa din ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune geobotosani geobotosani Cu respect . Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)