Ma intereseaza ce pasi trebuie urmati in situatia urmatoare: persoana X - proprietar al unei locuinte si al unui teren a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu persoana Y, dar persoana X a murit acum fiind in viata doar sotia acestuia. Vreau sa stiu daca sotia proprietarului poate acorda o parte din teren unei alte persoane Z si in ce conditii (Y are vreun cuvant de spus?).
Nu cred ca.iti poate da cineva un raspuns prea clar.Ce hram poarta sotia lui x,in contractul de vanzare-cumparare.Este si "el" propietar,cand se incheie actul?Cel m-ai sigur poti afla un raspuns corect,intreband la un cabinet notarial.Intrebari se pot pune multe...de ex:ce scrie la clauza de intretinere?
in situatia in care obiectul contractului de intretinere il reprezinta un bun imobil proprietatea personala a lui Y , bun propriu obtinut anterior casatoriei , at. X , debitorul contractului de intretinere este proprietar de drept al imobilului si nu mai are nici o obligatie , intrucat obligatia de intretinere inceteaza prin moareta creditorului si nu se transmite asupra succesorilor acestuia .
altfel spus, sotia supravietuitoare alui Y nu are nici un drept asupra imobilului respectiv, acesta fiind instrainat de catre proprietarul de drept prin acel contract de intretinere .
singurul proprietar este X .
dar casa si terenul au apartinut familiei sotiei lui. nu le-a avut el dinainte de casatorie. nu stiu nici de ce a fost facut titlul de proprietate pe numele lui. are vreo legatura cu faptul ca el a platit taxele si impozitele pentru proprietate?
Uzucapiune?
rodica.d
As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie
Parinitii mei detin impreuna cu sora tatalui meu, din anul 1961, o proprietate in indiviziune, compusa din ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune
geobotosani
Cu respect .
Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)