avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau delapidare

am un caz mai deosebit; prietenul meu a lucrat lao firma 10 ani in acest timp a sustrasa bani din incasari ajungind la o suma destul de mare acum patronii s-au dat seama si el a recunoscut gresala cerind un termen de 6 luni pentru a inapoia macar o parte din suma el nu are nici o avere sau proprietate .patronii acum vor sa dea pe miina politiei ce se poate intimpla; 1 unde se incadreaza fapta sa? 2 daca el nu are nici un bun pe numele lui poate obliga familia sa plateasca ei ne fiind inplicati?3 ce pedeapsa risca daca va fii judecat?4 pentru fapta sa poate primi si cu suspendare daca el nu a mai avut probleme cu justitia si a recunoscut fapta si vrea sa lucreze sa plateasca suma sustrasa.
Cel mai recent răspuns: aledical , utilizator 09:20, 13 Aprilie 2010
1. Delapidare
2. Raspunderea este personala , la fel si in cazul platii eventualelor daune si a restituirii sumelor de bani insusite pe nedrept.
3. Pedeapsa este cea prevazuta in Codul Penal pentru delapidare insa se vor avea in vedere circumstantele savarsirii faptei , precum si atitudinea lui si faptul daca este sau nu recidivist.
4. Poate primi o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei numai daca prejudiciul s-a recuperat integral.
Inainte insa de a da vreo declaratie sau a merge mai departe , sfatuiti-l pe prietenul dvs sa se adreseze unui avocat specializat in drept penal pentru ca situatia poate scapa de sub control !
Succes!
:luck:
va multiumesc pentru sfaturile date mai am 2 intrebari;1 dupa parerea mea el nu are cum sa scape de puscarie pentru ca nu poate restitui bani acum ,de acea a cerut firmei sa mearga undeva la lucru dincolo sa poata platii suma dar ei vor acum bani firma ce cistiga daca el va primi puscarie cine ii va plati paguba daca el primeste 1sau mai multi ani de puscarie poate firma nici nu va mai exista cind el va iesi de acolo nu este mai bine sa plateasca lunar sau cum poate acei bani pentru ca el nici nu concepe sa nu restituie banii
Buna ziua !
Fapta pentru a fi incadrata ca "delapidare", trebuie avuta in vedere calitatea faptuitorului. Art. 215 , indice 1c.p. prevede ca faptuitorul sa fie functionar, adica in intelesul legii penale sa fie o persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice ....
In consecinta , consider, ca fapta va fi incadrata ca delapidare si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 15 ani.
Daca prejudiciul este reparat integral poate primi si o pedeapsa cu suspendarea.
Cu stima !
multiumesc pentru raspuns,daca el primeste cu executare cine va platii paguba pentru ca patronii doresc bani acum iar el nu are acum doreste sa plece dincolo la lucru sa trimita lunar din salar bani pentru ca el vrea sa plateasca paguba dar nu are acum ce sa faca sa se spinzure ca a gresit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor aledical aledical buna ziua revin cu un caz ;prietenul meu a lucrat la o firma de distributie si a sustras treptat o suma destul de mare de banii acum firma sa hotarit sa depuna ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau furt?? MariusFloribellll MariusFloribellll Va rog sa îmi spuneti ce am de facut si care este pedeapsa pentru prostia care am facuta si anume :am lucrat intr-un bar unde am sustras suma de 10000lei ... (vezi toată discuția)
Delapidare aledical aledical Buna seara am savirsit in perioada 2006-2009 o delapidare pe care am recunoscut o in 2010 deci m-am autodenuntiat firma a depus plingere penala am fost chemat ... (vezi toată discuția)