numai lucrez la o anumita fabrica si cand am fost sa_mi fac lichidarea mi sa zis ca nu voi primi cartea de munca pana nu achit o anumita suma ce reprezinta un avans de concediu< eu aceasta suma nu o am in momentul de fata si cartea de munca imi trebuie neaparat pt ca sa ma angajez la o alta fabrica > Intrebarea e : au dreptul sa_mi retina cartea de munca ?
Nu au dreptul sa va retina cartea de munca. Adresati-va ITM .
Datoria o pot recupera de la dv. prin instanta de judecata si veti fi obligat sa o platiti.
Puteti sa va angajati si fara sa duceti cartea de munca, va trebui sa declarati noului angajator motivul pentru care nu puteti depune cartea.
ART. 4/Decret 92/1976 - privind carnetul de munca
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului şi nu poate fi cedat sau înstrăinat. Carnetul se păstrează de unitate atât timp cât titularul este încadrat în munca, acesta având dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor înscrise în carnet.
(2) La încetarea activităţii sau în caz de transferare, carnetul de munca se înmânează titularului, completat cu toate înscrierile la zi. ART. 274/ Codul muncii
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Cartea de munca este un document unic si foarte important, pentru ca in ea sunt inscrise toate datele legate de trecutul profesional al unei persoane si vechimea in munca.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului
Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Cartea de munca
lise
Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)